Cover story

Mqa en meer

Meridian UltraDAC

door Sander van der Heide en Ernst Neve, HVT 7/8 juli/augustus 2016

Voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van het Britse Meridian Audio Ltd. is na lang en rijp beraad een DA converter ontworpen die te combineren is met apparatuur die niet door het merk zelf gemaakt wordt. De systeemgedachte is losgelaten en Meridian brengt nu hun digitale expertise naar het analoge domein van iedereen. Bescheiden als altijd hebben ze hun eerste separate DA converter de UltraDAC gedoopt.

Hieronder deel 1 van onze bevindingen waar de eerste twee auteurs van HVT met hun mening over de UltraDAC komen. We beginnen deze “to-be-continued” verhaal met een inleiding.

 

MQA tot op de chip

Deze machine is om in de woorden van Donald Trump te spreken huuuuge. Qua naam, qua statuur, qua alles. Als ik alleen al de lijst met specificaties bestudeer, valt ten eerste de enorme hoeveelheid digitale ingangen op. USB, optische TOSLink, Coaxiaal, BNC, AES3, Speakerlink en tot slot de ID41 kaart van Sooloos. Analoog zijn de tulp en XLR uitgangen. Vooral de AES3 en de gebalanceerde XLR uitgangen geven aan dat we met een product te maken hebben dat wellicht naast de audiofiele luisteraar ook voor de professionele opnamestudio bedoeld is. Zonder morren speelt de UltraDAC PCM resoluties tot 24-bit/384kHz en DSD64, DSD128, DXD via DoP (DSD over PCM) én MQA bestanden. Sterker nog; deze UltraDAC is de best mogelijke oplossing om MQA te decoderen door de toepassing van de techniek niet alleen in de software maar ook nog eens in de chips. Door de variabele uitgang is deze DAC tevens als voorversterker in te zetten. Zaken als volume, bronkeuze, mute, fase, lipsync, DSP instellingen en bass, treble en balans zijn zowel via het front als via de remote in te geven. Tevens kan via de PC de setup geregeld worden en vinden partijen als Control4, Crestron, etc. hun weg naar de DAC via RS232.