Cover story

Mytek Liberty DAC

Mytek in het klein, maar zijn daden benne groot!

Door Bert Oling, HVT 5, mei 2018

In de HVT van April 2018 kunt u het uitvoerige verslag lezen dat door onze reizende hoofdredacteur is geschreven over de mensen en de achtergrond van Mytek. Dus kan ik me beperken tot het beschrijven van de kwaliteiten en mogelijkheden van deze nieuwe loot aan de zo langzamerhand indrukwekkende Mytek productenstam.


Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Zowel de professionele gebruikers als sommige consumenten van Mytek DAC’s wilden dolgraag een soort basic Mytek DAC. Niet dat ze de Brooklyn en de Manhattan niet goed vonden, integendeel. Maar beide apparaten hebben allerlei faciliteiten en mogelijkheden waar men niet altijd op zat te wachten. Vanuit die achtergrond is de Mytek Liberty DAC annex hoofdtelefoonversterker annex voorversterker ontstaan. Het Mytek ontwerpteam heeft zich dan ook van zijn beste kant laten zien: minder faciliteiten, maar geen wezenlijk compromis in geluidskwaliteit.

Wat zien we allemaal?

De degelijke behuizing van de Liberty meet 140 x 216 x 44 mm en weegt 1,5 kg schoon aan de haak. Het sobere front laat een zestal LEDjes zien, waarvan de meest linkse met diverse kleuren de status van de aangeboden datasignalen laat zien – PCM, DSD, MQA. De andere LED’s geven naast een indicatie van de gebruikte ingang een indicatie van het uitgangssignaal. Verder zit op het front een 6,3mm hoofdtelefoonuitgang en een multifunctionele draaiknop die behalve het volumeniveau na indrukken ook de vijf ingangen inschakelt. Allemaal heel basic, maar ik denk voor heel veel muziekliefhebbers voldoende. Nee er is geen mogelijkheid tot afstandsbediening of koppeling met een iPad, dus u komt nog eens een keer uit uw luisterstoel.
De achterkant zit redelijk vol met aansluitingen. Naast de IEC netaansluiting vinden we nog een 3,5mm plug voor de liefhebbers die de Mytek Liberty op een alternatieve manier wensen te voeden. Er zijn vijf digitale ingangen – 1x USB 2.0, 2x S/PDIF cinch, 1x AES/EBU XLR en een TOSlink optische ingang. De Mytek Liberty geeft de gebruiker twee uitgangsmogelijkheden: 2x asymmetrische cinch uitgangen en 2x gebalanceerde TRS uitgangen die in de consumentenwereld niet zo vaak gebruikt worden. Waarom geen XLR, lekker universeel toch? Simpel antwoord: de beschikbare ruimte voor twee XLR aansluitbussen was niet aanwezig. Overigens op het gebruik van de TRS aansluitbussen kom ik in mijn verhaal nog terug.