Cover story

NAD M10 streaming versterker

Alles-in-één nieuw, fraai designjasje

Door Ernst Neve, HVT 05, mei 2019

Met de tijd meegaan is belangrijk, zeker als je al 47 jaar hifi-apparatuur maakt zoals het Engelse NAD Electronics. Opgericht door natuurkundig elektrotechnicus Martin Borish, die eenvoud, prestatie en waarde preekte. En dat is precies waar het merk in de jaren 80 en 90 zeer hoge ogen mee gooide. Met een uiterlijk dat door sommigen als saai werd omschreven en door anderen als stijlvol ingetogen, werd de elektronica van NAD gekenmerkt door goede kwaliteit en vooral muzikaliteit.


Inmiddels is het landschap van de hifi-apparatuur dusdanig veranderd dat veel merken niet zouden overleven als ze zich niet aan de eisen van de huidige consument aan zouden passen. “Weg met het stoffige uiterlijk. Streamen en muziek naar alle kamers”, hebben ze gedacht bij het samengaan met het bedrijf waar ook het merk Bluesound huist. NAD maakt nu al enige tijd gebruik van het zogenaamde BluOS, het bewezen streaming protocol van Bluesound. Een bijzonder goede app voor PC, Mac, iOS en Android, waardoor de wereld van morgen voor het bedrijf ontsloten werd. Waar NAD ook mee bezig was, is het aansluiten bij de techniek om luidsprekers akoestisch beter in huiskamers te laten presteren. Hiervoor zijn ze de samenwerking aangegaan met Dirac, een voorloper op het gebied van akoestische kamercorrectie.

Bekt lekker, verdient meer

Nu is de tijd daar dat alles bij elkaar samengebracht wordt. Een waanzinnige app, een hedendaags ontwerp, streamingmogelijkheden, mogelijkheid tot stembediening, hi-res. Dit alles en meer in één nieuw, stijlvol component. Dat is de NAD M10 streamingversterker geworden. Streamingversterker bekt dan wel lekker, maar de term doet de M10 wat mij betreft tekort. Het is meer een stuk muziekbeleving die je in huis haalt. Het beleven begint wat mij betreft altijd met het uitpakken van de nieuwe aanwinst in je huis. In dit geval een bescheiden zwarte doos waarop in gouden letters ‘M10 BluOS streaming amplifier’ groot afgedrukt staat, met daarboven het NAD logo aangevuld met het woord ‘masters’. Op de zijkanten wordt de info nog eens dunnetjes overgedaan in maar liefst negen talen en net voor het openklappen zie je de slogan ‘statement of the art’ voorbijkomen. De verwachtingen worden er niet minder om, zullen we maar zeggen.

De presentatie

Eenmaal geopend zien we dat de binnenkant is versierd met een gouden print die me eerlijk gezegd in een soort kerststemming brengt. Qua cadeaus krijgen dan. Gelegen in een understated zwart piepschuim, maar dan wel in een stoffen hoes met dezelfde print in contrasterend zwart, zie ik de contouren van wat de M10 moet zijn. Ja, wat anders, hoor ik je denken. Een verdieping daaronder tref ik tot slot een doos met accessoires, zijnde een stroomsnoer voor de EU en eentje voor de UK, een USB verloopje en een Dirac Live meetmicrofoon. Verder een zwarte enveloppe met erop de schoonmaakinstructies en erin de cleaning cloth. Het enige dat me nog rest is om de M10 te ontdoen van zijn hoesje.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.