Cover story

Naim Audio Uniti Atom Headphone Edition

Feest van (h)erkenning

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2021

Het krijgen van erkenning is een van de plezierigste manieren van beloning, althans in mijn boekje. Hoe leuk is het dan als je als allereerste de kans krijgt het allernieuwste bedacht in de audiokeuken van Naim Audio in huis te krijgen. In dit geval gaat het dus om een hoofdtelefoonversterker gestoken in het jasje van de Uniti Atom. Headphone Edition korten we voor het gemak af tot HE. We presenteren de Naim Uniti Atom HE.


Aan de naamgeving kunnen we opmaken dat deze Atom HE gebaseerd is op de gelijknamige all-in-one streaming versterker die zo’n vier jaar geleden samen met de Naim Uniti Core tot ons kwam en een geheel nieuw uiterlijk liet zien. Prachtige lijnen in geanodiseerd en geborsteld aluminium in een compacte behuizing. Kort daarop werd de Uniti lijn uitgebreid met de Uniti Nova en Uniti Star, beide all-in-one streaming versterkers op vol formaat waar de Star iets aan connectiviteit inboet ten opzichte van de Nova, maar dan wel met een CD speler is uitgevoerd. Wat alle Uniti’s gemeen hebben, behalve het fraaie uiterlijk, is het grote hires kleuren display en de kenmerkende volumeknop pardoes op de bovenkant (op de Core CD speler/ripper na dan).

Erkenning als kroon op de relatie

De verloopdatum van het embargo dat rustte op het melden van de nieuwe Naim loot was bijzonder ongunstig voor HVT en er was dan ook geen andere keus dan te wachten met publicatie tot deze editie. Toch is HVT de primeur gegund van het doen van de recensie, hetgeen door ondergetekende bijzonder wordt gewaardeerd omdat het een soort erkenning van de relatie met het merk, de Nederlandse importeur Latham én de kwaliteit van het afgeleverde werk is. Alle coronagevaren én het overdadige kwijl van mijn Golden Retriever Jones trotserend verscheen drijvende kracht achter Latham, Rowan Dernee, aan mijn voordeur, zijn glimlach achter een mondmasker verschuilend. Ook Rowan was bijzonder verheugd op pad te kunnen met iets dat hij enige weken geleden nog als ‘geheim’ beschreef. Onwrikbaar was hij toen ik destijds bedelde om informatie over de Naim primeur, en nu waren wij beiden getuige van de eerste uitpak van de eerste hoofdtelefoonversterker van het merk. Na met verbazing van de Pentaconn aansluiting op de voorzijde te hebben kennisgenomen, gebroederlijk naast de 6,35mm jack concludeerden we dat het gebalanceerde aspect wellicht van belang zou zijn. Al snel kwamen we erachter dat de naam Atom Headphone Edition niet voor niets was gekozen.

Herkenbaar design

Op het eerste gezicht is de Uniti Atom HE een schaamteloze kopie van de Uniti Atom. Maar schijn bedriegt in dit geval: de 6,35mm jack en 4,4mm Pentaconn aansluitingen aan de linkerzijde van het hi-res kleurendisplay geven de mogelijkheid om naast een USB stick een hoofdtelefoon aan te sluiten. Draai je de HE om, dan zie je de echte verschillen. De luidsprekeruitgangen hebben plaatsgemaakt voor een 4-polige XLR die naast de Pentaconn aansluiting op het frontpaneel voor de gebalanceerde hoofdtelefoons te gebruiken zijn. Verder treffen we nu ook gebalanceerde lijnuitgangen aan. Wat verdwenen is, is de HDMI aansluiting, maar de drie digitale TOSlink, waarvan twee optisch, en twee analoge ingangen alsmede de netwerk en USB aansluiting en de ground schakelaar zijn gebleven. De afmetingen zijn met 9,5 x 24,5 x 26,5cm identiek, evenals het gewicht van 7 kilo. En natuurlijk die enorme volumeknop met LED indicatie op het geanodiseerde en geborstelde bovenzijde. Binnenin de HE zijn de grootste veranderingen doorgevoerd. Zo is het ontwerp van de doorgaans overgedimensioneerde trafo compleet op de schop gegaan om de perfecte aansturing voor hoofdtelefoons te realiseren en moet een discreet ontwerp van de power stage voldoende gain geven voor de gebalanceerde hoofdtelefoon uitgangen op de 4-pin XLR aan de achterkant en de 4,4mm Pentaconn op de voorkant.

Meer informatie op www.naimaudio.com

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS