Centerfold

Perlisten R7t

High-end in de wolken met studio-aspiraties

Door John van der Veer, HVT 11, november 2023

De herkomst is Amerika en het model heeft de EISA Award 2023-2024 gewonnen in de categorie ‘Premium Floorstanding Loudspeakers’. Dat laatste las ik overigens in HVT en uit die hoek kwam ook de eerste tip. Hoofdredacteur Ernst: “Dit moet je horen”. Nooit van gehoord, wel van Ernst, maar niet van het merk, laat staan dit model. En de info in HVT nam ik ter kennisgeving aan. Maar zo gezegd, zo gedaan. We zijn inmiddels lange luistersessies verder. Ben nog aan ’t bijkomen van de indrukken, terwijl dit verhaal onder de vingertoppen tot leven komt. Even voorstellen: Perlisten R7t. Ga er maar even goed voor zitten.


Onbekend maakt onbemind, maar daar wordt wat aan gedaan. Zeker als je Marijn Nederlof en Renato Sahadat van Viertron op bezoek krijgt. Importeur Viertron heeft onlangs Perlisten aan het programma toegevoegd. “Zat eigenlijk niet te wachten op een nieuw merk, maar toen ik dit hoorde werd ik meteen blij.” Het inkoppertje kwam van Ernst: “Lijkt me echt iets voor jou”. Een één-tweetje dus. Maar om een andere reden is de delegatie van Viertron ook meer dan welkom. De Perlisten R7t weegt 48 kilo, per stuk. Dat had ik in m’n eentje nooit naar boven gekregen. Een steekwagen op de trap leek Marijn een goed idee, ondanks de gespierde ervaring van Renato. Verwachtte een mega-toren, gezien het gewicht, maar dat viel mee. Nu is 1 meter plus bijna 27 centimeter niet gering, maar ik heb ze groter over de vloer gehad. Uitpakken en neerzetten. Tel ik vijf drivers? Nee dus, beter kijken. De unit in het midden heeft niet één maar drie drivers en is een van de kernpunten van Perlisten. De verdiepte ellips in de middelste cirkel heeft een tweeter, verticaal geflankeerd door twee mid-units. De behuizing van het drietal is gelijk aan die van de vier drivers daarboven en -onder. Het geheel oogt daardoor heerlijk harmonieus, zeker met de afwerking in zwarte pianolak. High-gloss, maar niet té, heel fraai. De baffle waarin de units zijn gemonteerd is naar de zijkanten afgerond en ook dat biedt een prettige, rustige aanblik. De match met de rechthoekige kast is voortreffelijk. Het geheel helt een fractie achterover. De hoeken aan de onderzijde zijn daartoe nét niet 90 graden Belangrijk? Voor het geluid zeker, maar ook het uiterlijk wordt hierdoor geraffineerd genuanceerd, zeker omdat het om zo’n omvangrijke joekel gaat. ‘Hier ben Ik’, zegt ze. ‘Van mij mag je blijven’, zeg ik dan.

Big, Black & Beautiful

Nog even over het uiterlijk, als advocaat van de protesterende partner. Hoe groter de luidspreker, des te dominanter het charisma. Iedere luidsprekerfabrikant trekt alles uit de kast om het product, al dan niet met verschillende soorten finish, passend te krijgen in de huiskamer maar toch de aandacht op zich te vestigen. Niks mis mee, dat doet de rest van het meubilair immers ook, maar het blijft een punt van discussie. De R7t is een big black beauty maar ook opvallend onopvallend, in mijn huiskamer althans. Nu zegt dat vooral veel over persoonlijke smaak en vervolgens iets over het geweldige design van de luidspreker, maar toch. Terug naar het technische. De horizontale symmetrie van de drie drivers in de middelste unit is voortgezet in de overige vier drivers. De woofers rond het centrum bestrijken deels ook het middengebied; de hoogste en laagste zijn strikt toegewijd aan de fundering. Met een complex stelsel van cross-overs en andere middelen is het spectrum op een opvallende manier verdeeld. De mid-drivers in de unit met-het-trio beginnen het bereik al rond de 900Hz. De directe boven- en onderburen bemoeien zich met het geluidsbeeld zo vanaf 200Hz en de buitenwacht (duo Top & Bottom) stort zich vol overgave in de diepte. Deze horizontale symmetrie ken ik alleen van de PMC fenestria. En daarmee verraadt Perlisten ook haar afkomst. PMC staat voor Professional Monitor Company. Het merk is een topklasse studiomonitor en verantwoordelijk voor talloze monsterproducties, inclusief onsterfelijke filmsoundtracks. PMC is Brits. Het Amerikaanse alternatief is ATC, ook geweldig en al even vaak toegepast. Het neutrale karakter van beide merken hoor je terug in hun hifi-lijnen. De ontwerpers van Perlisten hebben dezelfde achtergrond en dat komt overduidelijk naar voren in het geluidsbeeld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS