Cover story

!PRIMEUR! KEF LS50 Meta

Metamorfose van een klassieker

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2020

KEF geeft er hoog van op. De ontdekking van het decennium. Het gebruik van Metamateriaal om geluidsgolven te absorberen. Het klinkt een beetje als een super power. Sterker nog, in Pixar’s “The Incredibles” was het Meta Man die de leiding kreeg over de Meta Group, beschikte over superkrachten, kon vliegen, magnetisch manipuleren en teleporteren, had röntgenzicht, had een stem als een sonisch kanon, was onzichtbaar en kon met zeedieren communiceren. Hoe zit het nu met KEF’s Meta Group?


Wat ik heb meegekregen van bovenstaande is magnetisch manipuleren, sonisch kanon, onzichtbaar en Meta Group. Wat het laatste betreft is het beter om te spreken van de Acoustic Metamaterial Group waarmee KEF een hechte samenwerking is aangegaan voor de ontwikkeling van de zogenaamde Metamaterial Absorption Technology (MAT). Met Meta-
materiaal worden overigens wel degelijk superkrachten toegedicht aan het betreffende materiaal. De eerste aanblik op het ronde labyrint van gangetjes deed me overigens denken aan dat spelletje uit mijn jeugd waar je al balancerend een of meerdere balletjes naar hun gaatjes moest dirigeren, maar dit geheel terzijde.

KEF’s akoestische zwarte gat

Het Metamateriaal waarover het nu gaat is de bekroning op jarenlang onderzoek naar vernieuwende weergavetechnologie, een technologie waarin al decennialang geen noemens-waardige sprongen zijn gemaakt. Het is KEF in het samenwerkingsverband gelukt om een akoestisch materiaal te ontwikkelen waarvan de labyrint-achtige constructie in staat is specifieke frequenties te absorberen. Gecombineerd zorgt deze absorptie voor wat ze bij KEF een akoestisch zwart gat noemen. Maar liefst 99% van ongewenst bijgeluid dat zich normaliter aan de achterzijde van een tweeter ophoopt en het originele geluid als het ware versluiert, wordt door dit zwarte gat opgeslokt. Kort gezegd heeft KEF nu de beschikking over een eigengemaakt product met specifieke absorptiekenmerken, terwijl ze voorheen aangewezen waren op het combineren van bestaande materialen zoals stoffen en schuim. Met het specifiek gecreëerde materiaal kan ook een specifiek resultaat behaald worden. Er is hoorbaar minder vervorming, hetgeen leidt tot een zuiverder weergave dan ooit voor mogelijk gehouden. En dat allemaal door het natuurlijker akoestisch presteren van de luidspreker als geheel. Het zal niet als een verrassing komen dat het labyrint van Metamateriaal juist achter de centraal opgehangen tweeter van de Uni-Q driveropstelling wordt geplaatst.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS