Raising the Soundbar
Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2022
Het gerucht van een soundbar van de hand van de Franse meesters der broekbollerij deed al enige tijd de ronde, en al ver voordat het embargo zou opheffen werd het bestaan al aan mij bevestigd. De Devialet Dione ging hij heten. Geïnspireerd door de Griekse godin, nimf en vrouw van Zeus, was deze soundbar voorbestemd om te bedwelmen. De verwachtingen waren gesteld en hoog.
Nu doet het uiterlijk van de verschillende Expert en Phantom modellen de broek bij menigeen al bollen, ze hebben inmiddels de naam gemaakt datzelfde met muziek te doen. En in het geval van de verschillende Phantoms zelfs letterlijk, te weten qua geluidsdruk en in de laagbeleving. Even memorerend, het model Phantom I in de stereo-opstelling weet 111dB SPL aan geluidsdruk te realiseren en laat het laag vanaf 14Hz tot je komen. Per Phantom met twee maal 1100 Watts RMS versterkervermogen te over en genoeg DSP om alles afdoende in het gareel te houden. En de Devialet-claims zijn niet loos. Ten eerste heb ik ze door een bevriend en gediplomeerd elektrotechnicus na laten meten, en de goede man stond perplex. De uitkomst van zijn metingen leken natuurwetten, of in ieder geval maagden- en trommelvliezen te tarten. En met dat laatste bedoel ik gekscherend te duiden dat de Phantoms genderoverschrijdend een snaar wisten te raken. Tenminste als het uiterlijk wist te bekoren. Want dat bleef en blijft toch een ding: you love ‘m or you hate ‘m.
Een deuk in het veld van de ruimtetijd en zwaartekracht
Nu is het zo dat ikzelf bij de eerste groep van liefhebbers hoor. Ik vind het design nog steeds baanbrekend anders en in staat de brug te slaan tussen de idiotie van de high-end en de alledaagsheid van NPO Radio 2. In mijn visioenen van een Devialet soundbar voorzag ik een witte, organische vorm, aan de zijkanten ingesloten met twee kleine, maar idioot heftig bewegende woofers. Des te verbaasder was ik, toen ik de eerste afbeeldingen van de Dione onder ogen kreeg. Een bijna zwarte, stalen monoliet met stoffen accenten en in het midden een bolletje met het ronde voorkomen van… een Phantom. Deze ORB, zoals hij door Devialet genoemd wordt, heeft nog het meest weg van een planeet met een zekere massa die een deuk in het veld van de ruimtetijd en zwaartekracht slaat. Hier maakt Devialet toch echt de naam waar en zal zeker de grootste investering ooit gedaan in een audiobedrijf eer aandoen door de perfecte fusie tussen vernieuwing en functionaliteit aan ons te tonen. Vernieuwing qua uiterlijk, want: hoe saai is een soundbar? En vernieuwing qua prestaties, want: het is een immers Devialet met een duidelijk eerbetoon van de ORB naar de Phantom. De verwachtingen bleven onverminderd hoog.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS