Cover story

Recensie MoFi Ultradeck

Heerlijke draaikont

Door Michel van Meersbergen, HVT 12, december 2018

In de afgelopen Vinyl Special van uw favoriete hifi-blad testte ik de MoFi StudioDeck. ‘If memory serves right’ heb ik enthousiasme voor de StudioDeck bepaald niet verborgen gehouden. Een duidelijke insteek van dát wat vinyl in zich heeft, en dat voor een zeer schappelijke prijs. Dat heb ik, in die prijsklasse, weleens anders meegemaakt. Logisch dat ik zeer benieuwd ben naar de UltraDeck; het grote broertje van de StudioDeck.


Alhoewel, grote broertje… qua formaat lopen de twee volledig in pas en zijn verschillen op het eerste gezicht niet heel direct zichtbaar of het moet de aluminium strip zijn die op de UltraDeck iets diagonaal is ten opzichte van de rechte op de StudioDeck. Op het eerste gezicht een detail, maar neen, in het minimalistische en doordachte concept van MoFi heeft dit een functie. Ik kom erop terug.
De UltraDeck meet 50 x 15 x 36 cm en heeft een totaalgewicht van 10.5 Kg. Het snaar aangedreven en 3.3 cm dikke Delrin plateau neemt daar 3 Kg van in beslag. Het chassis bestaat uit MDF met drie platen aluminium waarop elke afzonderlijke plaat de motor, lager en arm zijn gemonteerd waardoor een optimale koppeling dan wel ontkoppeling ontstaat. Waarmee de functie van de diagonale strip op het chassis duidelijk wordt: een flink toonarm-board. De makkelijk instelbare voeten voeten zijn, net als bij de StudioDeck, uit de koker van HRS (Harmonic Resolution Systems). Ook de motor kennen we van de StudioDeck: een 300 rpm AC met getrapte pulley voor 33 1/3 en 45 toeren. Wat zeker niet uit de StudioDeck is meegekomen is het lager. Hoewel volgens hetzelfde ‘inverted’ principe en ook van gehard staal, brons en teflon heeft het lager van de UltraDeck saffier meegekregen. Dat kom je eigenlijk alleen in veel duurdere tafels tegen, iets dat zeker pleit voor de benadering van MoFi. De, met Cardas Cable bedrade, 10 inch arm is grotendeels wel weer gelijk maar uitgerust met kwalitatief betere lagers en gaat nu als Ultra Tonearm door het leven. De voeding naar de motor gaat via een IEC-connector op de achterzijde waar we ook twee RCA’s en aarding aantreffen.

Setup

De UltraDeck wordt standaard zonder element geleverd, maar tegen meerprijs wordt een element vanuit de fabriek gemonteerd. In mijn geval is de UltraDeck reeds met een UltraTracker uitgerust, wat een hoop werk scheelt; het element en arm zijn dan al afgesteld op vta en azimuth. Mocht er toch iets niet naar je smaak zijn: beide zijn zeer eenvoudig af te stellen met de bijgeleverde toolkit. Toch raad ik aan de fabrieksafstelling voor lange(re) tijd als absoluut uitgangspunt te nemen. Tijdens de test heb ik in ieder geval niet de aandrang gevoelt op deze punten aanpassingen te doen.
De UltraTracker is een Movin Magnet met een uitgangsspanning aan 3.5 mV en een impedantie van 47 kOhm. Hier zal elke phono stage zondermeer mee kunnen werken. De body is CNC gefreesd uit gewalst aluminium, en de magneten zijn opgehangen via het V-Twin-pricipe waarmee de magnetische opstelling in de snijkop van een platensnijder geïmiteerd wordt. De naald-tip is ‘nude-elliptical’, dat wil zeggen dat de elliptische naaldtip volledig van diamant is. Dit in tegenstelling tot de StudioTracker – het kleine broertje – waarbij alleen de punt van de naaldtip van diamant is. De frequentie weergave gaat van 20 tot 25 KHz, 5 Khz hoger dan de StudioTracker. Het geheel weegt een keurige 9.7 gram zodat het zich op de meest gangbare armen zal thuisvoelen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.