Cover story

Recensie PMC Twenty5.22

Het resultaat van meer dan 25 jaar onderzoek

Door Marnix Bosman HVT 2, februari 2020

In 2016 bestond PMC precies 25 jaar en zij vierden dat met de introductie van de Twenty5 serie, een serie waarin alles wat het merk in de jaren daarvoor heeft geleerd over speakerbouw samenkomt.


Het verhaal van PMC (Professional Monitor Company) is een mooi succesverhaal. Het bedrijf is in korte tijd uitgegroeid van een kleine garageonderneming tot een vooraanstaande luidsprekerbouwer met zowel gebruikers in de professionele als de consumentenwereld. PMC is opgericht door ontwerper Peter Thomas, die het bedrijf samen met zakenpartner Adrian Loader is gestart. Thomas werkte voor PMC bij de technische ontwerpafdeling van de BBC en was daar onder andere betrokken bij de legendarische LS3/5A. Bij de BBC kreeg Thomas de opdracht een nieuwe monitor te ontwikkelen voor de iconische Londonse Maida Vale Studio’s van de BBC. Het resultaat, de BB5 monitor, bleek een succes dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het merk PMC.
Zoals de naam al aangeeft startten Thomas en Loader met de ontwikkeling van professionele monitors voor studio’s, maar al snel kwamen deze modellen ook bij consumenten terecht. De logische stap was de ontwikkeling van een consumententak waar in eerste instantie modellen werden ontwikkeld die alleen cosmetisch afweken van hun professionele broers. Al vrij snel kwamen er echter ook echte consumenten modellen maar de professionele tak is nooit verdwenen of ondergesneeuwd geraakt.

Twenty5 serie

De Twenty5 serie bestaat in totaal uit 7 luidsprekers te weten: twee monitors, drie vloerstaanders, een center speaker en een actieve subwoofer. De Twenty5.22 is de grootste van de twee monitors en heeft drie opvallende kenmerken. Wat allereerst opvalt is het kastontwerp dat licht achterover helt. Dit is een typerende eigenschap van alle Twenty5 modellen en wordt door luidsprekerbouwers toegepast om het akoestische centrum van de luidsprekersunits in één lijn te brengen. Deze constructie is een relatief eenvoudige, maar tegelijkertijd zeer doeltreffende manier om fasefouten in de weergave te voorkomen. Het tweede kenmerk is het gebruik van een transmissielijn constructie of zoals PMC het noemt: de Advanced Transmission Line (ATL). ATL is feitelijk kenmerkend voor alle PMC luidsprekerswant er is geen PMC op aarde zonder de ATL benadering. De laatste kenmerkende eigenschap is de Laminair technologie die PMC sinds een aantal jaren gebruikt aan het einde van de ATL.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.