Cover story

Recensie Sennheiser AMBEO Soundbar

3D audio hemel uit je TV

Door Ward Maas HVT 07/8, juli/augustus 2019

Op de IFA in augustus hadden we al een glimp kunnen opvangen van de nieuwe Sennheiser AMBEO soundbar. Toen eind afgelopen jaar een uitnodiging kwam om er in Dortmund eens beter naar te luisteren zijn we daar graag op ingegaan. Wat bijgebleven was, was de bijzondere ruimtelijke ervaring en de ongelooflijk diepe bas zonder subwoofer. Snel was duidelijk dat Sennheiser een toch wel heel bijzonder product in handen had. En met de mededeling dat het Fraunhofer instituut bij de ontwikkeling betrokken was, wilden we dit product graag eens in eigen omgeving aan de tand voelen. Alleen dat kon nog wel even duren, werd ons te verstaan gegeven. “We zijn nog niet helemaal klaar met het product.”


Was dit een geval dat de Sennheiser ontwikkeling het product niet kon loslaten? Hoe het ook zij, een volgende gelegenheid om te luisteren was op de ISE begin dit jaar in Amsterdam. Ook daar weer die soundbar die de sterren van de hemel stond te spelen. En weer konden we hem pas later in het jaar krijgen. Gelukkig is nu de serieproductie blijkbaar opgestart en is het gelukt de Sennheiser AMBEO Soundbar hier te krijgen en uit te proberen.

Het belang van de specialist

De eerste ervaring is het gewicht en afmetingen. Met iets meer dan 18 kilo is dit geen lichtgewicht. En de verpakking van bijna anderhalve meter lang doet al vermoeden dat dit geen klein product is. Het opstellen van dit, ondanks zijn omvang, slank ogende product moet precies gebeuren (ophangen met de optionele beugel of op zijn pootjes plaatsen). Inderdaad, neem rustig even de tijd om deze soundbar op te stellen en aan te sluiten. Een duidelijke en beknopte handleiding is bijgesloten. Lees die goed, alles staat precies beschreven, maar ga vooral niet te snel. Wat ook belangrijk is de instelling van je TV, Set top box, DVD speler en wat er nog meer aan elkaar aangesloten is. Sommige apparaten zijn wat overijverig je te ‘helpen’. Daar is natuurlijk een rol weggelegd voor uw vakhandelaar die met het opzetten van een compleet systeem kan helpen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.