De nieuwe weg van Rotel
Door Marnix Bosman, HVT 5, mei 2020
Michi is de nieuwe vlaggenschip serie van Rotel. ‘Michi’ is het Japanse woord voor ‘weg’ en daaruit volgt de vraag: Is de Rotel Michi de weg naar ultieme audioweergave?
Bij een solid state eindtrap uit het High-end segment denk je aan grote en zware apparaten. Je denkt aan legendarische merken als Bryston, Chord Electronics, Krell, Mark Levinson, McIntosh of Musical Fidelity. Je denkt aan apparaten met een compromisloze benadering en een prijskaartje dat soms wel vijf getallen (voor de komma) telt. Een merknaam als Rotel zal in dit kader niet snel worden genoemd. Dat is niet omdat dit Japanse familiebedrijf sinds de oprichting in 1961 geen mooie versterkers heeft gemaakt, integendeel zelfs. De merknaam Rotel wordt echter niet snel gekoppeld aan ultieme High-end. Terecht of onterecht doet hier niet ter zake, feit is dat Rotel wel degelijk weet hoe high-end in elkaar zit en hoe het moet klinken, getuige een aantal voorbeelden uit het verleden.
1e generatie Michi
Eind jaren ’70 introduceerde Rotel de RC/RB-5000 voor-/eindversterker combinatie, een versterkerset met echte high-end potentie. Deze apparaten ken ik alleen van de foto’s en zijn zover ik weet nooit buiten Japan verkocht, maar ze hadden volgens kenners veel te bieden. Na deze modellen was het jarenlang stil, tot Rotel begin jaren ’90 een nieuwe high-end poging deed met de introductie van de Michi serie. De serie bestond onder andere uit een passieve en actieve voorversterker, een phonotrap, een CD-speler en een grote eindversterker. De RHB-10 eindtrap is het beroemdste model uit de serie. Ikzelf heb tijdens mijn eerste jaren als HVT recensent veelvuldig met deze eindtrap gespeeld. De versterker was in die periode namelijk lange tijd onderdeel van de referentieset die door oud HVT-collega’s Peter van Willenswaard en Hans Beekhuijzen was samengesteld.
De RHB-10 was een zware eindtrap die in samenwerking met high-end legende Jeff Rowland was ontwikkeld. Het dual mono ontwerp was goed voor 200W in 8 ohm (320W in 4) en trok dat vermogen uit twee zware ringkerntrafo’s en 4 dikke 22.000uF elco’s. De eindtrap was gebouwd rond 8 hoogwaardige Sanken transistoren die destijds in veel high-end versterkers werden ingezet. Het ontwerp bleek een schot in de roos en de Michi eindtrap was een power house dat zich kon meten met de besten uit zijn tijd. Rotel had echter een heel scherp prijskaartje aan de RHB-10 gehangen waardoor de Michi eindtrap al gauw te boek stond als een ‘poor men’ alternatief voor andere high-end versterkers. De RHB-10 is mede daardoor ook nu nog steeds een gewild collectors item.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS