Centerfold

Sennheiser’s AMBEO Soundbar plus

all boxes ticked

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2022

Je zou misschien denken dat als je AMBEO zegt, Sennheiser direct volgt. Sinds de recente overname door het concern Sonova is dat echter geen vanzelfsprekendheid meer, getuige de officiële naam van hun nieuwste soundbar. Hoe dat nu precies in elkaar steekt, is eigenlijk voor ons totaal niet van belang. De AMBEO Soundbar Plus is de tweede soundbar uit de stal van Sennheiser, uitgerust met de laatste 3D technologie die nog steeds AMBEO heet. Vanaf nu zijn er dus twee: de AMBEO Soundbar Max en de AMBEO Soundbar Plus.


Hoewel na de rebranding van de Soundbars de naam Sennheiser niet meer in de modelnaam voorkomt, prijkt de naam, net als het iconische logo met de ‘S’ nog steeds op de producten. Met de nieuwe naam AMBEO Soundbar Max van de eersteling wordt het onderscheid met de nieuwe AMBEO Soundbar Plus dan wel weer makkelijker. Dat is het kleinere broertje. Waar de naam Sennheiser ook nog fier op prijkt is de AMBEO Sub. Op de voorzijde staat Sennheiser AMBEO en in de folder AMBEO Sub. Begrijpt u het nog?

Sennheiser in drie dimensies

Ik neem zomaar aan dat de rebranding van Sennheiser AMBEO alles te maken heeft met de nieuwe richting die het bedrijf is ingegaan na de overname. AMBEO en de daarmee te maken hebbende 3D technologie lijkt een geheel nieuwe markt te ontsluiten, die nauwelijks iets te maken heeft met de traditionele producten van Sennheiser en zich veel meer richt op audio bij computertechnologieën als virtual en augmented reality. En op die van surroundweergave dus, wat eigenlijk tegen 3D aanleunt. Sterker nog, 3D weergave neemt toe in realiteit door het toevoegen van meer luidsprekers om de luisteraar heen. Dat kun je realiseren door het toevoegen van fysieke luidsprekers, maar tegenwoordig lukt het steeds beter om dat na te bootsen met een beperkt aantal luidsprekers in één behuizing. Entree het fenomeen soundbar, in staat ruimtelijke audio weer te geven. Tegenwoordig word je er bijna mee doodgeknuppeld, soundbars die van Dolby Surround tot Dolby Atmos kunnen weergeven, de nodige DTS formaten en ga zo maar door. Als je scherp kijkt (en luistert) blijft er maar een handjevol producenten over die een overtuigend resultaat weet neer te zetten. Sennheiser is hier één van. En heel misschien met AMBEO wel de nummer één!

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS