Cover story

Sonus faber Lumina III

LUxury – MInimalist – NAtural

Door Michel van Meersbergen, HVT 11, november 2020

What does that spell? LUMINA! En laat dat nu net de naam zijn die het Italiaanse Sonus faber aan hun nieuwe lijn luidsprekers heeft gegeven. Niet alleen dat, qua prijsstelling gaat Sonus faber met de LUMINA-serie de concurrentiestrijd aan in een omgeving die zeer competitief is en geen gevangenen kent. Terecht denkt u dat in dit segment bepaalde kwaliteiten niet vol te houden zijn, maar ik verklap alvast dat dit op een dergelijk intelligente manier is opgelost dat, wat mij betreft, de LUMINA’s in ieder geval qua afwerking één van die zeldzame benchmarks zijn in deze prijsklasse.


Natuurlijk kennen we de Sonetto-serie, dus helemaal nieuw is deze beweging niet voor Sonus faber. Maar toch, met de LUMINA-serie gaan de Italianen een gewaagde stap verder.Altijd spannend wanneer een producent als Sonus faber besluit dat deel van de markt aan te boren waarin zij gewoonweg niet aanwezig is. Sonus faber… even los van de auditieve kwaliteiten, dat is toch kastenbouw en Italiaans design op hoog niveau? Hoe dat niveau vol te houden op ‘entry level’? Zoals ik in de introductie al schreef: door het intelligent aan te pakken. Laten we het samenvatten als een stevig robbertje ‘out of the box’ denken. Aan de hand van de geteste LUMINA III zal blijken hoe Sonus faber dit heeft gedaan.

LUMINA III

De LUMINA III is een rank, vloerstaand 3-weg bass-reflex systeem. Met een formaat van 989 x 228 x 278 mm zal het zich relatief makkelijk laten plaatsen. Zo zit de reflex-poort aan de onderzijde van de kast zodat plaatsing dicht tegen een wand geen probleem is.
De kast zelf is puur vernuft. Staat Sonus faber bekend om de luit-vormige klankkasten opgebouwd uit het mooiste hout en pianolak, dat is bij de LUMINA een ander verhaal… Rechte hoeken en klare lijnen die in de basis zijn opgebouwd uit MDF. Maar dan: de baffle is geïmpregneerd multiplex met de buitenste laag van edelhout (walnoot of wengé) dan wel zwarte pianolak. De walnoot en wengé-uitvoering hebben de voor Sonus faber kenmerkende horizontale lichte strepen op de kast, uitgevoerd in ingelegd maple. Echt speciaal wordt het aan de zij- en bovenkant. Daar vinden we zowaar het bekende leer dat in de meer kostbare series wordt gebruikt. De achterwand en voet hebben op hun beurt weer een harde coating. Het geheel staat op een viertal bijgeleverde spikes en cups die je ook daadwerkelijk dient gebruiken om de reflexpoort te kunnen laten werken en zijn, net als de bi-wire terminals, vernikkeld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS