Cover story

Surrounded by Delight (1)

NAD T778 AV Surround Sound Receiver

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2020

‘Surround’ associëren we met geluid. Maar feitelijk staat de term voor ‘omringen’.
En zo letterlijk nemen we het ook in deze tweedelige test. Corona omgeeft ons met isolement, ik mag sinds kort visueel verzuipen in de 65” Ambilight van de sublieme Phillips OLED+ 984 én ik weet me omringd door jong en liefdevol gezelschap van luidsprekers.In het kader van dit drietal omhullende gegevens vindt de dubbele test plaats. De NAD T778 AV Surround Sound Receiver en zes luidsprekers van DALI staan centraal. We beginnen met de NAD.


Er zijn apparaten met zoveel mogelijkheden dat je niet goed weet waar te beginnen. “Zeur niet, het kan nog veel ingewikkelder”. Zal best Ernst, maar ik vind dit al uitdagend genoeg. NAD T778 AV Surround Sound Receiver is een mond vol, en dat wordt nog eens aangevuld met een rits features waar de gemiddelde wetswijziging jaloers op is. Schijn bedriegt. Ronald Wagemaker van DALI Benelux en importeur van NAD zei het al: “Je bent waarschijnlijk meer tijd kwijt met het in elkaar zetten van de standaards voor de luidsprekers”. En hij heeft gelijk. De NAD oogt complex, maar werkt overzichtelijk. In de basis is het drie eenheden hoge apparaat een negen-kanaals versterker en dientengevolge ontworpen als kloppend hart van een of ander surround systeem. En gezien de features staat de combinatie met beeld centraal. Verklap maar alvast dat ik voor de test niet alle mogelijkheden heb besnuffeld; heb me beperkt tot geluid- en beeldopties met de hoogste/beste resolutie. En eerlijk gezegd schat ik in dat ook de lezer van HVT kwaliteit altijd stelt boven kwantiteit. Maar je doet dit prachtige apparaat onrecht als je niet op z’n minst een tipje van haar veelzijdigheid onthult: “Listen carefully, I say this only once”.

Dolby Atmos

Een versterker met negen kanalen. Negen passieve luidsprekers kun je dus aansturen. De meeste subwoofers zijn (tevens) actief, zo ook de DALI E-12F die ik ter beschikking heb. Die vallen, in principe, dus buiten het nonet. De T778 voorziet daartoe in twee subwoofer uitgangen, naast de overige surround kanalen die je tevens als (cinch) lijnsignaal kunt uitsturen. Er zijn twee analoge (cinch) ingangen, pardon, drie: nummer drie is een phono-input. Ja hoor, we kunnen zelfs plaatjes draaien! Ik ontwaar vijf HDMI ingangen (aan de achterzijde, een zesde zit op het frontpaneel) en twee HDMI uitgangen, op 4K niveau. Met deze gegevens kunnen we al een paar conclusies trekken: NAD mikt op wie zich tot het hoogste niveau zowel auditief als visueel wil laven aan de weelde van de thuisbioscoop en niet of nauwelijks beperkt wil zijn in het aantal facetten van de 3D-beleving. Daar hangt een prijskaartje aan, voor een compleet systeem. Dolby Atmos is de norm. 4K impliceert een top grade beeldscherm en smeekt om een ruim formaat, zoals de Phillips 984 die hier mooi staat te wezen. Je hebt bovendien een speler of bron nodig op 4K / Dolby Atmos niveau en niet te vergeten een rits luidsprekers. Het kan natuurlijk allemaal veel simpeler, maar waarom zou je dan een negen kanaals versterker aanschaffen met talloze opties? De prijs van de T778 is net geen €3.000 en vormt daarmee geen gering deel van de totale begroting. Nogmaals, het is maar net hoever je wilt gaan. De Philips 984 kost tegen de €5.000. Da’s weliswaar inclusief de geweldige B&W soundbar, die heb je met deze set up (in principe) niet meer nodig. De Panasonic DP-UB9004 die ik voor de 4K content gebruik heeft een adviesprijs van €1.070. En dan moeten alle luidsprekers nog worden aangeschaft. Begrotelijk, sprak de dominee, maar het pas wel bij de impact van de NAD T778.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS