Cover story

Vivid Audio Kaya S12 – Primeur

Als Barbamama en de Hulk samen een speaker-kind zouden maken

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2021

We kunnen het ons wellicht nog goed herinneren dat Bruce Banner zei: “Maak me niet boos, je gaat het echt niet leuk vinden als ik boos word!” In mijn tijd (zo rond 1980) was dat acteur Bill Bixby, onze (klein)kinderen hebben respectievelijk Edward Norton en Mark Ruffalo in deze rol het door de computer gegenereerde groen zien aannemen bij het doen stijgen van de hartslag c.q. adrenalineniveau.


Allerlei analogieën die ik verderop nog zal toelichten en die er nog eentje extra nodig hebben. Barbapapa en -mama. In de 70-er jaren een geliefde tekenfilmserie van rare ronde blobs. Hoe dan ook, deze eerste analogie is nog de eenvoudigste en gaat alleen over de vorm. De nieuwe Vivid Audio Kaya S12 monitorluidsprekers doen me simpelweg aan een Barbapapa dan wel -mama denken. En als de mama nu ook nog eens de vruchten baart van een samensmelting met de Hulk, komt gelijk dat knalgroene in beeld. Maar dan gaat het verder. De innerlijke rust van atoomgeleerde Bruce Banner die kan exploderen in een mateloze hoeveelheid energie van onze groene held. Misschien uiteindelijk wel de beste typering voor de S12. Maar nu loop ik vooruit op de feiten.

Hoe duur kost ‘ie?

Vivid Audio. Gek genoeg doen alle series mij wel aan filmfiguren denken. Zo hadden we al de welvingen van de Kaya serie die me aan Barbapapa deden denken, de frivole krul die de GIYA modellen siert doen mij denken aan diva Plavalaguna uit The Fifth Element. Qua vorm, qua statuur, qua muzikaliteit. Gesteld als in de kopregel, behoor je misschien niet direct tot de beoogde clientèle, maar gezien de prijzen van de GIYA serie mag je jezelf er best iets over afvragen. Deze jongens beginnen grofweg bij €30.000 voor de G4 Series 2 en eindigen bij een slordige €84.000 voor de G1 Spirit. Daarna heeft Vivid de OVAL serie, geprijsd van €8.000 voor de V1.5SE tot net geen €24.000 voor de B1D. De nieuwste serie van Vivid is de KAYA Serie die op dit moment bestaat uit vier modellen, te weten de KAYA90, de KAYA45, de KAYA25 en de KAYA S12 die nu het onderwerp van schrijven is, met prijzen variërend van €6.000 tot €24.000 p/pr. Later moet hier nog een centre speaker bijkomen. Als de prijzen ook maar een beetje indicator zijn van de kwaliteit, is de nieuwsgierigheid zeker gewekt. En nu dit mondaine geld-gedeelte uit de weg is, kunnen we het gaan hebben waar het echt over hoort te gaan.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS