Cover story

Wilson Audio Alexx V

De overtreffende trap die Alexx V heet

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2022

Het begint een beetje als een grijsgedraaide elpee te klinken, maar onlangs zag ik weer kans mijn bippus te parkeren in de luxe luisterzetels voor een stel Wilson Audio luidsprekers. Deze keer ging het om de Wilson Audio Alexx V die speelklaar opgesteld stond in het Experience Center van Reference Sounds met de bedoeling de luisteraars dichter bij de muziek te brengen. En meer, want de pay-off die er op de muren prijkt luidt: bringing you closer…


Nu is het zo dat Michael Huigen de publiciteit niet schuwt, dus de kans is groot dat mijn collegae-schrijvers allemaal inmiddels wel de kans hebben gekregen iets te vinden van de Wilson Audio set-up zoals deze in het high-end Mekka te Almere heeft gestaan. En feitelijk hebben Michael en zijn team hun uiterste best gedaan de Wilsons alle hoeken van zijn luisterkamer te laten zien, zowel letterlijk als figuurlijk om tot het optimale resultaat te komen. De geschiedenis leert dat de ruimtes bij Reference Sounds dat zeker toelaten. Een ware lust voor oog en oor, en de bevestiging dat je daar dichterbij van alles en nog wat kan komen. Het houdt in ieder geval zeker niet op bij muziek.

Alle wegen leiden naar…

De reis naar de sessie met de Wilson Audio Alexx V luidsprekers was er eentje die langs vele stations zou leiden. Sowieso de sessies die ik bij Reference Sounds op het oude én nieuwe adres én bij dealers heb mogen hebben, te weten de Tune Tots, SabrinaX’en, Sasha DAW’s en daarvoor de Yvettes en de Alexia 2’s, maar meest recent die met de Alexx V’s op zijn nieuwe adres aan de Chroomstraat 2. Met de kamerakoestiek ben ik inmiddels meer dan bekend, en ik zeg het nog maar eens, het is één van de best klinkende en oogstrelende luisterruimtes die ik ken, dus daar zal het niet aan liggen. Evenmin ligt het aan het ambacht dat het opstellen van een Wilson Audio (van alle luidsprekers eigenlijk) van de demonstrateur vereist. Mierenneuken (flueknebberie in het ABDeens) zou de lading niet dekken als je je bedenkt dat je, zoals bij de Wilson Audio Alexx V het geval is, de units van het mid en het hoog tot op de millimeter kunt verschuiven voor de allerbeste faserespons. Maar de reis zou nog gevarieerder worden omdat ik de Alexx V zowel op Dan D’Agostino versterkers heb mogen beluisteren (de Momentum Pre HD i.c.m. de M400 monoblokken van Dan the Man) als op die van Audio Research (Reference 6SE en 160M monoblokken). Vast gegeven in beide opstellingen waren de Alexx V’s in Cranberry Pearl, de bekabeling van Transparent en de de dCS Rossini DAC/SACD speler met separate clock die door collega importeur More Music in bruikleen was gegeven. Het leven van een audiorecensent is hard. Al was het maar omdat je samen met de meest rare, soms onwelriekende collega’s de bank moet delen. We spreken dan van een instinker. Gelukkig wast iedereen zich tegenwoordig met al die Corona-ellende vaker.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS