Cover story

Yamaha NS-3000

Perfecte symbiose!

Door John van der Veer, HVT 4, april 2021

Na de impact die vlaggenschip NS-5000 heeft gemaakt was het wachten op een monitorvariant van deze luidspreker. Al bijna een jaar geleden aangekondigd en nu dan eindelijk binnen hebberig handbereik: de Yamaha NS-3000. HVT heeft wederom een primeur en daar zijn we maar wat trots op. Zet je schrap, fasten your seatbelts en vul alle bekende varianten maar in. Heb me een week mogen begraven met dit nieuwe wonder van Yamaha, in direct vergelijk met de NS-5000. Over de rijzende zon, die steeds uitbundiger is gaan schijnen.


Voor wie mijn geschrijf en andere bezigheden een beetje volgt kan dit verhaal wellicht overkomen als dat van de slager die het eigen, bekende, vlees keurt. De Yamaha NS-5000 prijkt al ruim drie jaar in mijn woning en komt in vrijwel iedere review ter sprake. Ik gebruik dit wereldwonder voor het werk dat ik voor HVT mag doen en een betere referentie voor producties, zowel die van anderen als eigen brouwsels, ken ik niet. De meningen over de NS-5000 lopen uiteen en dat is een gezonde zaak. Ik kan me goed voorstellen dat menigeen schrikt van de manier waarop deze luidspreker omspringt met producties. Iedere fout wordt genadeloos afgestraft, maar, als er vakwerk is geleverd, beloont de NS-5000 met een kamerbrede pluim. Onlangs heeft Henny Groenendijk, van Hnny Benelux, een megachique Mofi draaitafel met Mofi phonostage geïnstalleerd en de complete bekabeling inclusief stroomkabels, stekkers en stekkerblok van mijn set vervangen. Alle componenten zijn naar zijn specificaties gemaakt, met de hand en op zeer hoog niveau. Een ronduit fantastische eigenschap van de NS-5000 is, dat zowel de verschillen tussen deze componenten en de alternatieven, als de ontwikkeling tijdens de inspeelperiode haarfijn worden weergegeven. Een betere en betrouwbaardere partner kan ik me niet wensen. En ja, in het pre-corona tijdperk heb ik diverse clinics voor Yamaha gegeven waarin ik de kwaliteit van mijn top-klasse gitaren en de dito weergave via de NS-5000 heb gedemonstreerd. En zodra Europa weer open mag, ga ik daar mee door.

Monitor

Ben ik met die connectie nog wel geloofwaardig als recensent? Ja, want ik krijg van Yamaha geen enkele instructie mee. Mag uitkramen wat ik wil. Bevooroordeeld? Nee, maar wel een uitgesproken fan en da’s uitgesproken subjectief. De NS-5000 voldoet nu eenmaal aan wat ik verwacht van een luidspreker. Die mening zal niet door iedereen worden gedeeld, maar ik ga graag in discussie. Met deze lofzang als prelude is de NS-3000 uiteraard met open armen ontvangen. Wat staat er momenteel bovenop de NS-5000 te prijken? De NS-3000 is een tweeweg monitor van bescheiden formaat: 29,5 cm diep (de sockets voor de luidsprekerkabels niet meegerekend), 24,4 cm breed en 39,4 cm hoog. Voor een monitor is dat niet klein, ten opzichte van de NS-5000 wèl. Voor ’t idee: grote zus is 10 cm dieper, de sockets en de (voor)uitstekende dome van de mid-driver niet meegerekend, laat staan de drie metalen grills die de drivers kunnen afdekken. De hoogte van de NS-3000 is exact gelijk aan de breedte van de NS-5000. Als je de eerste op zijn kant op de tweede legt, ontstaat er een futuristisch schouwspel met vijf zilverkleurige ogen per kanaal, perfect gematched, visueel een perfecte aanvulling. Toeval? ‘t Ziet er in ieder geval fantastisch uit, maar er hangt een prijskaartje aan. Inclusief de standaard, de SPS-3000, moet deze luidspreker €12.000 per set opleveren. Da’s een hoop geld. Ter vergelijking: de NS-5000 kost inclusief de SPS-5000 standaard €17.000 per set. De oren gaan bij voorbaat in de meest kritische stand. Wat rechtvaardigt deze hoge prijs? En wat krijg je ‘minder’ voor €5.000 minder?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS