Cover story

Yamaha RX-A8A 11.2 AV-receiver

To give and to receive

Door Marnix Bosman, HVT 11, november 2021

In mei van dit jaar heeft Yamaha de complete Aventage AV-receiver lijn vernieuwd. De RX-A8A is het nieuwe vlaggenschip uit deze serie en heeft echt alles aan boord waar een Home-cinema enthousiast warm van wordt.


De nieuwe Aventage lijn heeft een nieuwe vormgeving meegekregen die lijkt op de stijl die de nieuwe modellen uit de RX-V-serie heeft, waarvan ik recentelijk de RX-V6A in HVT heb besproken. Kenmerkend voor de nieuwe looks is het rustige front zonder overdreven veel knoppen of een druk ogend display. Eenvoud en rust is de nieuwe benadering, wat overigens niks zegt over de AV-capaciteiten die de nieuwe Aventage modellen onder de kap hebben zitten. Onder deze kap gebeurt namelijk een heleboel, zoals je kunt zien als je kijkt naar de lange specificatielijst onderaan dit artikel.

8K Ultra HD

Kenmerkend voor alle modellen uit de Aventage serie is de volwaardige ondersteuning van 8K beeldresolutie. De RX-A8A biedt niet alleen 8K pass-through via alle zeven HDMI-ingangen maar tevens upscaling en dat is een duidelijke upgrade ten opzichte van het vorige topmodel, de RX-A3080. Volledige 8K beeldresolutie is natuurlijk geweldig maar klinkt tegelijkertijd ook weer een beetje overbodig vanuit de wetenschap dat er nog maar heel weinig tv-aanbieders die hoger dan gewoon HD uitzenden. Ter informatie, er zijn zelfs ook nu nog heel veel stations die zelfs dat niet halen en nog gewoon in SD (Standard Definition) uitzenden. Maar de televisiestations zijn natuurlijk niet de enige aanbieders en met name de streaming-diensten werken wel degelijk aan het upgraden naar 4K en ver weg achter de schermen natuurlijk ook aan 8K, alhoewel daar natuurlijk niet openlijk over wordt gesproken. De investeringen die dat vergen zijn namelijk aanzienlijk.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS