De hifi oplossing

Dé Hifi Oplossing

Genieten van oorverdovende stilte

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2018

Hifi Solutions heeft al talloze Amsterdamse huishoudens voorzien van een Hifi set in de betere klasse. Ik ken geen muziekliefhebber in de stad die er nooit een voet over de drempel heeft gezet. Maar sinds het internet weten ook velen buiten de hoofdstad, tot over de landgrens, zowel de analoge als de digitale weg te vinden naar de Muiderstraat. Aan het woord is Rick Oldersom, Mr. Hifi Solutions himself, zo vertrouwd als het nabijgelegen Waterlooplein.


Het is een inkoppertje om Rick te zien als de oudste bewoner van een buitenverblijf van Artis, dat ook om de hoek ligt. Beetje flauw, en het zou bij menigeen ook wellicht op de lange tenen belanden. Zo niet bij Rick Oldersom. Het typeert zowel hem als de manier waarop hij de klant van zijn Hifi Solutions benadert. Alhoewel, ‘zijn?’: ’’Ik zie mijzelf absoluut niet als baas’’. Rick is de man van de humor, de kwinkslag en de openheid waarmee hij de bezoeker benadert. Luchtigheid alom, totdat een serieus onderwerp de revue passeert. Serieus, da’s voor Rick het gezin, fotografie en muziek. Dan zie je de warmte in zijn ogen en maakt de kwinkslag plaats voor passie. We kennen elkaar nog maar net, maar een avondje praten en luisteren maakt duidelijk dat deze man ontwapenend en kwetsbaar wordt zodra het hart op de tong ligt.

Revox

Rick is honkvast en een rots in de branding, letterlijk, gezien zijn dienstverband bij Wijsmuller sinds zijn zeventiende, dat acht jaar heeft geduurd. Figuurlijk: hij woont in dezelfde straat als zijn vrouw Mandy sinds zij vier is en heeft er later samen met haar een huis betrokken. De passie voor muziek komt ook al vroeg en neemt een vlucht bij Wijsmuller, de werkgever voor wie hij soms maanden van huis is: ’’We namen allemaal cassettebandjes mee die we elkaar lieten horen na het werk’’. Het medium zou op een andere manier een essentiële rol gaan spelen in Rick’s leven als hij op z’n 25-ste bedrijfsleider wordt bij Hazelhoff. Rick zal het pand waarin dit bedrijf zit beroepsmatig nooit meer verlaten. Hazelhoff is het adres voor tapes, cassettebandjes, Sony, Revox. Later wordt besloten het roer om te gooien naar hoogwaardige Hifi. De naam verandert in Hifi Solutions.