Italiaans topdesign voor high-end audio
Door John van der Veer, HVT 9, september 2018
Als geld geen rol speelt gun je jezelf de ultieme auto, meubels, kleding. En dan kom je vanzelf uit op hèt land waar alles draait om design en kwaliteit: Italië. Wat je jezelf gunt wil je ook als meubel onder je hifi set, zowel voor de klank als de onsterfelijke looks. En ook dan (be)land je in Italië, bij Bassocontinuo om precies te zijn. HVT was bij de makers en getuige van duizelingwekkend vakmanschap. Over Valentino, Versace, Maserati en Ferrari, met Lorenzo Belloli als stralend middelpunt. Bassocontinuo is marktleider, wereldwijd. Met reden.
Bergamo is een stad waarvan het oude centrum bovenop een hoge, steile heuvel ligt. Je waant je er in de late Middeleeuwen. En feitelijk klopt dat ook; veel gebouwen uit de 13-de en 14-de eeuw staan nog altijd fier in tijdloze, adembenemende schoonheid. De leeuwen op het stadhuis en de vier stadspoorten herinneren aan de tijd dat Bergamo nog deel uitmaakt van stadsstaat Venetië, geregeerd door de familie De Medici vanuit de Florentijnse republiek. Elke avond klokslag 22.00 gaan de vier stadspoorten dicht, aangekondigd met honderd slagen van de campanile, de klokkentoren. De laatste traditie is sinds de Middeleeuwen gebleven, de eerste niet, zeker sinds Ryanair direct op Bergamo vliegt en jaarlijks miljoenen toeristen toevertrouwt aan de welvarende streek. De werkloosheid in het gebied bedraagt niet meer dan 3%, vertelt Lorenzo Belloli, oprichter van Bassocontinuo en hoofdontwerper van de audio racks. Hij draagt niet alleen de voornaam van Lorenzo De Medici, maar deelt ook de scherpe blik, neus èn inzicht in de mogelijkheden van zijn geboortegrond. De gelijknamige provincie biedt al eeuwen plek aan de meest uiteenlopende vaklieden en dit scala handwerkers heeft al even lang één ding gemeen: een ontstellend hoog kwaliteitsniveau. Bassocontinu kan voor de fabricage van de vele onderdelen bogen op kleine toeleveranciers die dicht in de buurt van de assemblagefabriek staan, van waaruit de audio racks wereldwijd worden verscheept.
Muziek en Continuo
Het begint als een grap. Een vriend koopt een mooie hifi versterker en samen zetten ze het pas verworven gevaarte op een kastje van Ikea, dat langzaam maar zeker de hoeken van 90? uit het oog verliest en eindigt in vier stukken spaanplaat. ‘Dat kan ik beter’, bedenkt Lorenzo, die op dat moment mag terugblikken op een kleurrijke doch dubieuze carrière als chemicus, rubberbewerker en modeontwerper. Aangemoedigd door een lokale hifi winkel verbetert hij de eerste modellen en huurt een stand op een hifi beurs in Milaan. Niet alleen verwerft de olijke Bergamees met stand plus visie een prijs, het resulteert ook in talloze opdrachten, wereldwijd. De werkplaats in een keldertje barst uit de voegen om uiteindelijk plaats te maken voor een ruime fabriek waarin de laatste controle, de laatste fase van het polijsten, de assemblage en het verschepen plaatsvindt. Ten tijde van ons bezoek wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe, grotere locatie waarin tevens een showroom en eigen fotostudio zijn ondergebracht. Fraai ontworpen glaswerk in de muren, marmer op de vloer; het gaat goed met Bassocontinuo. De naam ademt muziek. Het gebied ook. Bergamo kent een rijke muzikale traditie. De ‘Suite Bergamasque’ is een vierdelig werk voor piano van Claude Debussy, waaronder het overbekende Clair de Lune en verwijst naar de streek. De naam van het bedrijf heeft Lorenzo gekozen vanwege zijn voorliefde voor de Barok: “I like the simplicity”. Bassocontinuo staat voor basso continuo, een muzieknotatie waarbij één enkele basnoot wordt geschreven, vergezeld van cijfers die het akkoord aangeven. Het doel van basso continuo is om akkoorden snel te noteren en te improviseren met liggingen. De notatie stamt uit de Barok. De uitvinding wordt overigens toegeschreven aan de Franciscaner monnik Lodovico Grossi da Viadana.