Fabrieksbezoek

Fabrieksbezoek 432 EVO

Ontwikkeld en handgemaakt in België. Een blik achter de schermen

Door Edouard Hendrix, HVT 3, maart 2017

Er is niets mis met ‘made in China’, maar voor een product ‘made in Belgium’, trek ik graag een blik chauvinisme open. Vooral als dat product beregoed is.

Bij een bezoek aan een audioproducent kom ik meestal in een fabriek terecht. Vandaag arriveer ik in een luxueuze villa in het Oost-Vlaamse Wetteren. Frederic Vanden Poel, de man achter 432 EVO, ontvangt me met de gebruikelijke koffie.

Klinkt Beter

In een vorig leven was Frederic Vanden Poel een informaticus, gespecialiseerd in grootschalige Linuxprojecten. Aanvankelijk in loondienst, later als zelfstandig consultant. Maar omdat het voor hem nooit druk genoeg is, startte hij in 2007 een audiozaak. “Klinkt Beter begon als dealer van enkele kleine maar degelijke merken zoals Tentlabs”, steekt Frederic van wal. “Later kwamen daar onder andere Klipsch, Vitus Audio en Antelope bij. Maar omdat een winkel op afspraak runnen geen sinecure is, de concurrentie moordend en distributeurs steeds hogere eisen stellen, hebben we het aantal merken geleidelijk aan terug afgebouwd.”

Tiësto en 432 Hz

Op een bepaald moment kwam de voortdurend vorsende Frederic op een website terecht waar onder meer Geert Huinink, de Nederlandse producer die met Tiësto zijn sporen verdiende, een boom opzette over muziek in 432 Hz. “Ik vroeg me al lang af waarom de muziek van Tiësto toch zo populair is bij een breed publiek, hoewel die absoluut niet audiofiel is”, legt Frederic uit. “Ik geraakte ervan overtuigd dat het geheim van het succes te wijten moest zijn aan het feit dat de muziek van Tiësto in 432 Hz opgenomen wordt.”