Fabrieksbezoek

Fabrieksbezoek DALI

DALI en de Deense Dynamiek

Door John van der Veer, HVT 9, september 2018

Zes en zeven juni stonden in het teken van een bezoek aan de Deense luidsprekerfabrikant DALI. ´Luidspreker´ dekt in dit verband de lading allang niet meer, omdat DALI steeds meer aspecten van het audiosignaal binnen de eigen gelederen betrekt, ontwikkelt en fabriceert. Hoe een eigenwijs en relatief jong bedrijf met tal van noviteiten een volstrekt eigen plek verovert, zowel in audioland Denemarken als wereldwijd.


Aalborg ligt vrij noordelijk in Jylland, dat wij kennen als Jutland, het vasteland van Denemarken. Aan de temperatuur valt dit niet te merken, die eerste week in juni. Voor Deense begrippen is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Maar tijdens de nachten merk je des te meer hoe noordelijk Aalborg ligt. Op het riante terras van Hotel Comwell zitten we met Thomas Knudsen, sales manager van DALI, tegen middernacht nog steeds onder het typisch Scandinavische avondlicht in pasteltinten. Word om 03.00 wakker. Het is warm gebleven en de nachthemel is kobaltblauw, niet zwart. Nørager, waar de fabriek van DALI staat, ligt op een half uur rijden van Aalborg. Denen zijn dol op het eigen vlagvertoon, zo ook bij de DALI vestiging. Het rood/wit wordt vergezeld door onze vaderlandse driekleur, een eerbetoon aan de Nederlandse delegatie? Heb het niet gevraagd, maar de connectie met Nederland is in ieder geval groot. Het personeelsbestand van DALI telt veel landgenoten en de distributie in de Benelux, onder de bezielende leiding van Ronald Wagemaker, is voor DALI erg belangrijk.

Salvador

Mijn eerste kennismaking met het Deense merk is de Callisto 2C luidspreker, coverstory van HVT nummer 6 en lange tijd mijn zeer gewaardeerde huisgenoot. De eerste vraag in de Spuistraat aan Ronald Wagemaker is dan ook wat de connectie is met de besnorde surrealistische Spaanse schilder. Die blijkt er niet te zijn, hoewel de erven Salvador DALI wel even de wenkbrauwen hebben gefronst en het marketingtechnisch natuurlijk een superslimme zet is, die naam. DALI staat voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries. En Deens is DALI, tot en met het laatste schroefje. Het bedrijf heeft ook een fabriek in China staan, maar die dient uitsluitend voor het bekende economische doel. De ontwikkeling en productie van alle oorspronkelijke componenten gebeurt in Denemarken, hetzij in de vestiging te Nørager, hetzij, voor enkele onderdelen, bij andere Deense bedrijven. De Chinese fabriek staat geheel onder controle van een strikt Deens management dat niet alleen de kwaliteit van het product garandeert maar ook, bijvoorbeeld (en in China bepaald geen overbodige luxe) de hygiëne. Een aspect is wel voorbehouden aan de Chinese fabriek en dat is het buigen van het MDF plaatmateriaal. We ontwaren een prachtig en zeer apart model luidspreker op een voet, de Fazon F5, met een kast van aluminium en mooi gedecoreerd met airbrush technieken. Ook deze luidspreker is vervaardigd in China, maar wordt helaas gediscontinueerd vanwege de hoge kosten. Jammer.