Fabrieksbezoek

Fabrieksbezoek Gauder Akustik

Made in Germany

Door John van der Veer HVT 12, december 2019

Na de kennismaking met Dr. Roland Gauder en zijn luidsprekers bij Hifi Studio Wilbert in de Domstad, werd het tijd voor een bezoek aan de plek waar zijn geesteskinderen worden gemaakt. HVT reisde af naar Zuid Duitsland, om twee dagen door te brengen met een zeer bevlogen team dat er een eigenzinnige opvatting omtrent de fabricage van luidsprekers op nahoudt. Over geluid, het streven naar perfectie en een bijzonder productieproces.


Gauder Akustik wordt in de regel geassocieerd met Stuttgart, een stad met een bekende naam die men globaal wel kan plaatsen ‘ergens’ in het zuiden van Duitsland. Maar in feite ligt het fabriekje aan de rand van Renningen, een glooiende gemeente met een prachtig centrum uit de 15de eeuw. We zijn niet vèr van Stuttgart en op slechts een uur rijden van de Alpen, het favoriete weekendverblijf van Achim Knapp, mede-eigenaar en ontwerper van – onder andere – de computergestuurde machine die de printplaten graveert. De omgeving is een feest van herkenning dat tot de verbeelding spreekt: Mercedes Benz in de buurt, evenals Porsche, met zowel een fabriek als een museum. Iets voor de volgende keer, want een druk programma voor de boeg. Nog een bekende: we ontwaren het logo van Thorens op een belendend pand. Gauder blijkt ook onderdelen van de draaitafel te maken. Tijdens die twee dagen worden we geconfronteerd met perfectionisme in een warme sfeer, getuige de eigen keuken waar we gemoedelijk een maaltijd nuttigen gemaakt voor en door en te midden van het voltallige personeel, en de kinderfietsen die bij aankomst de toegangsdeur blokkeren. Na de entree en het handjes schudden volgt de geur van geschuurd MDF. We zijn er!

Zand

In Renningen worden de luidsprekers in elkaar gezet en een aantal onderdelen van zowel de behuizing als de elektronica vervaardigd. Verder is men afhankelijk van toeleveranciers, alle van Duitse origine, sommige in de buurt, andere op logistieke afstand. Het ‘Made in Germany’ op de catalogus van Gauder moet je dan ook letterlijk nemen. Gauder zit met het programma in het duurdere segment. De prijzen van de luidsprekers beginnen met €2.898 en lopen op tot boven de €100.000 per paar. Speciale wensen, ook exorbitante (waarover later meer) kunnen worden gerealiseerd, waarmee de prijzen nog verder ins Blaue hinein stijgen. De Arcona serie is de minst kostbare. Alle modellen in deze lijn zijn vervaardigd uit MDF, van de bescheiden monitor 40 tot de lange 3-weg vloerstaander met een dubbele woofer en bassreflex, de 100. In deze serie mag de F(ront)R(ear)C(enter) niet ontbreken. U raadt het al, Gauders antwoord op surround. De Vescova en de Cassiano zijn twee modellen uit de Ceramic serie, de volgende stap in de hiërarchie. Deze luidsprekers zijn eveneens vervaardigd uit MDF, maar hebben een dubbele wand in de ellips-vorm, waarvan de tussenruimte in Renningen van top tot teen wordt gevuld met zand. De Arconas zijn leverbaar in zwart en wit, de modellen uit de Ceramic serie voegen er, naast deze twee opties, een palet aan houtfineer aan toe. Keuze te over. Dat ‘zwart en wit’ is overigens wel pianolak van de hoogst denkbare kwaliteit. Het aanbrengen en polijsten van deze lak is een lastig, langdurig proces dat vakmanschap vereist en Gauder graag uitbesteedt. Duitsland heeft een lange reputatie op dit gebied. Succes verzekerd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.