Fabrieksbezoek

Fabrieksbezoek Meridian Audio

Meridian-kwaliteit voor iedereen

Door Ernst Neve, HVT 04, april 2019

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat ik voor het laatst bij Meridian Audio op bezoek was. Ik zou er voor het eerst kennismaken met de mensen achter de Meridian schermen en de toen net in gereedheid gebrachte technologie Master Quality Authenticated. Tot tranens toe bewogen werd ik door de MQA presentatie met nummers van Frank Sinatra, Bob Dylan, Roberta Flack & Donnie Hathaway en Lady Gaga. Nog nooit had ik zoiets gehoord. Het geneuzel voorbij, was mijn conclusie. Maar Meridian is meer dan MQA. Veel meer.


Geen Schengenlid meer, is het iets meer gedoe aan de grenzen, maar dat houdt ons natuurlijk niet tegen verslag te brengen van een bezoek aan een fabrikant die baanbrekend werk heeft verricht in de audiowereld. De ontvangst is nog altijd heel hartelijk, daar is niets aan veranderd sinds mijn laatste bezoek, en het Meridian museum is misschien uitgebreid met een paar apparaten. Grote indruk maken nog steeds de huzarenstukjes van vervlogen tijden zoals de AP1/AC1 combinatie onder de merknaam Lecson en de Meridian Zebra die hun tijd (midden jaren 70) ver vooruit waren en nog steeds als modern overkomen.

De kracht van het bedrijf

En gelijk word je weer met de neus op de feiten gedrukt met de wetenschap dat de échte kracht van Meridian in software schuilging. Het is juist de softwarematige kennis in combinatie met die van hardware die is gaan zitten in de ontwikkeling van de eerste high-end CD speler, de MCD, en de eerste digitale surround processor. De wens van beide stichters Bob Stuart en Allen Boothroyd om de kwaliteit van een originele opname onaangetast te laten heeft uiteindelijk uitgemond in de ontwikkeling van Meridian Lossless Packing (MLP), de technologie die aan de wieg stond van DVD-Audio en Blu-Ray disk specificaties, high-res Audio DSP, Spatial Audio, 3D surround immersive Ambisonic sound, Trifield, MRC (Meridian Room Correction), SWT (Stereo Widing Technology) en EBA (Enhanced Bass Alignment) en heeft een indrukwekkende lijst van klanten die gebruik maken van hun technieken. Denk aan Dolby TrueHD, McLaren Automotive, Jaguar/Land Rover, Hewlett Packard en LG. Een lange lijst van ontwikkelingen heeft geleid tot de stand van zaken in het heden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.