Fabrieksbezoek

Fabrieksbezoek Mytek Digital

Truly dual balanced

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2018

Het is nu op de kop af 15 maanden geleden dat ik “head over heels” raakte op de sound van Mytek, om preciezer te zijn de Mytek Brooklyn DAC. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ergens in november 2016 Bob Stuart van MQA Ltd. tegen me zei dat ik die jongens van Mytek in de gaten moest houden. Welnu dat, en meer, is precies wat ik heb gedaan. Wat ik toen niet wist is dat het een halve wereldreis zou inhouden om tot deze beschrijving van mijn fabrieksbezoek te komen. Beginnend in the Big Apple en eindigend in Pruszkow, een voorstad van Warschau.


Master Quality Authenticated. Daar begon het allemaal mee voor mij. Zonder de techniek ten volle te doorgronden, hetgeen schier onmogelijk is zonder het fenomeen te “reverse engineeren”, werd ik compleet uit de sokken geblazen na de eerste demonstratie ten huize van Meridian Audio, ergens begin november 2014. “Het geneuzel voorbij” werd mijn kwalificatie van MQA. Wat ik toen absoluut niet had kunnen bevroeden is dat MQA de rode draad zou zijn in mijn verhaal over Mytek Digital. Niet alleen staat het voor een veelbelovende nieuwe techniek, het staat voor de machine en de mens achter Mytek.

De sound

Toen Bob Stuart later tegen me zei dat ze wel “iets” konden daar bij Mytek, doelde hij vooral op de aanwezige kennis over digitale techniek bij het team van Mytek. Ze waren toen een van de weinigen die MQA op chipniveau implementeerden en de techniek echt doorgrondden. Op jacht naar het gevoel dat ik bij Meridian had ervaren, kon ik ook haast niet meer wachten om hun eersteling met MQA, de Mytek Brooklyn DAC, eens goed te horen. Het moet net na de CES 2017 in Las Vegas geweest zijn dat ik de eerste Brooklyn DAC mocht beluisteren. Onmiddellijk werd ik gegrepen en liepen de rillingen mij over het lijf. MQA stond als een huis en bracht me terug naar die eerste belevenis. Maar er was meer aan de hand. Een Brooklyn is namelijk een soort Zwitsers audio-zakmes. Het is een high res DA converter, doet naast MQA en PCM ook DSD, het is een voorversterker met zowel digitale als analoge volumeregeling, die ook nog eens een MM/MC phono ingang heeft. O ja, de hoofdtelefoonversterker klinkt ook als een klok. En dat allemaal in een prachtig jasje van wat lijkt gehamerd aluminium. Maar de sound; die stak er fier bovenuit. Analytisch en uitnodigend, strak en warm tegelijk. Ik was verliefd…