Fabrieksbezoek

Fabrieksbezoek Pro-Ject

Pro-Ject’s visie op audio

Door Ward Maas, HVT 1, januari 2018

Afgelopen maand was de EISA hifi sectie en daarmee ondergetekende uitgenodigd om het nieuwe logistieke centrum van Pro-Ject in Mistelbach, Oostenrijk te komen bewonderen. Nu kan ik mij voorstellen dat niet iedereen een uitgebreide ervaring heeft met logistieke centra. De meeste mensen weten eigenlijk alleen dat vanuit zo’n locatie pakketten worden verstuurd naar klanten.

Hoe die pakketten verstuurd worden of onder welke omstandigheden is vaak wat minder bekend. Degenen onder ons die daar wel ervaring mee hebben, weten dat ‘logistiek centrum’ een begrip is dat op veel manieren ingevuld kan worden. Bij sommige firma’s stond de afdeling waar pakketten werden verstuurd bekend als de ‘dungeons’. Uitgenodigd worden om een en ander te komen bewonderen is dan natuurlijk erg interessant.

De firma Pro-Ject is natuurlijk bekend van de grote range platenspelers die in alle vormen, maten, kleuren en kwaliteiten verkrijgbaar zijn. Minder bekend is de eveneens grote range aan hoge kwaliteit audio elektronica producten die verkrijgbaar is onder de naam Box-design. In beide categorieën werd dit jaar een EISA award gewonnen.

Pro-Ject is het levenswerk van Heinz Lichtenegger. Een man met heel duidelijke opvattingen over hoe hij zijn klanten het beste van dienst kan zijn en hoe hij dat moet doen. De ervaring die hij opdeed als importeur van audioapparatuur stond aan de basis van Pro-Ject. Het leidde tot het inzicht dat veel audiofirma’s niet datgene leveren wat een klant wil en dat daar bovendien zeer hoge prijzen voor worden gevraagd. Erger nog, volgens Heinz blokkeert dat de doorstroom in de markt. Het wordt voor jonge mensen onmogelijk gemaakt om een goede geluidsset aan te schaffen en daarmee door te groeien wanneer ze daar aan toe zijn.