Fabrieksbezoek

Fabrieksbezoek Sonus faber

De echte trofee

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2022

Enige tijd geleden was ondergetekende uitgenodigd voor een bezoek aan Sonus faber dat een tweeledig doel diende. Ten eerste mocht een uitgelezen gezelschap van hifi-journaille kennismaken met de Maserati Grecale die is uitgerust met luidsprekers van het merk. En ten tweede kregen we de gelegenheid kennis te maken met een deel van het Sonus faber-team. Daar kun je toch geen nee op zeggen?


Zogezegd, zo gedaan. Terwijl het kwik aangaf dat het in Arcugnano, het Italiaanse stadje in de provincie Vicenza waar Sonus faber gevestigd is, de 39 graden ging benaderen, toog ik naar het land van de pizza, heerlijke wijnen en stijlvol geklede inwoners. Voordat ik mijn Italiaanse avontuur opteken wil ik eerst even nog wat wetenswaardigheden over Sonus faber met jullie delen. Laten we maar beginnen met de naam Sonus faber. Vrij vertaald staat het voor ‘ambachtsman van geluid’ of, zo je wilt, ‘ambachtelijk geluid’.

Een naam die ergens voor staat

De ambitie om ’het beste geluid’ uit te zingen, zit inmiddels diep in het DNA van het merk versmolten, hetgeen door de oprichter Franco Serblin (1939-2013) al in gang is gezet toen hij Sonus faber in 1983 oprichtte. Serblin heeft tot 2006 de toon van ontwerp en klanksignatuur bepaald, dezelfde waarmee protegé en hoofdontwerper Paolo Tezzon en zijn opvolger Mario Passarelli de luidsprekers van Sonus faber van hart en ziel voorziet. Stuk voor stuk zijn het hoogstandjes van klank en uiterlijk, ongeacht het prijsniveau. Deze ambachtelijke werkwijze heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de naam Sonus faber in de kringen van de serieuze (muziek)liefhebbers ook echt iets voorstelt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS