Op de grens van analoog
Door John van der Veer, HVT 3, maart 2023
De reputatie van Grimm Audio hangt als een wat mystiek aureool boven het Nederlandse bedrijf. Zo mystiek, dat voor sommige HVT-lezers de bekendheid met het oeuvre wellicht gelardeerd is met ‘onbereikbaar’ en ‘wat moet ik ermee in de huiskamer?’. Recensies en de – met name – buitenlandse, soms wetenschappelijke publicaties, struikelen over elkaars bewoordingen in het bejubelen van Grimm Audio en, hoe paradoxaal ook, dat helpt ook niet echt. Toch ligt de kern verrassend dicht bij huis, zowel letterlijk als figuurlijk. Kortom, tijd voor een bezoek.
De vele onderzoeken plus wetenschappelijke onderbouwing kunnen de suggestie wekken dat een bende autistische nerds zich schuilhoudt in het bedrijfspand, verschanst achter computers en soldeerpistolen. Als je vervolgens een volstrekte a-techneut, gewapend met een paar gitaren, naar Veldhoven stuurt om een verhaal over Grimm Audio te schrijven, zou je een hopeloze cultuurclash verwachten. Niets is minder waar, geen van beide. Ja, de research die nodig is om de producten naar dat torenhoge niveau te tillen – plus wat nog in het verschiet ligt – vereist een bijzondere aanpak van specialisten. Hierover later, met soms hilarische hobbels in het pionierswerk. Maar de basis van wat Grimm Audio voor ogen staat is net zo eenvoudig te begrijpen als het streven van iedere audio- en muziekliefhebber. Sterker nog, ik vermoed dat grootmeesters van het geluidsbeeld uit het elektronica-loze tijdperk, zoals Maurice Ravel en Nikolaj Rimsky-Korsakov (Johann Sebastian Bach was ook graag aangeschoven) nieuwsgierig waren meegereisd met de gitarist, die wat bijstand had kunnen verlenen met in- en uitchecken (‘Nee, oom Johann, u hoeft uw pruik niet af te zetten’). Gesprekken met leden van het team maken dit overduidelijk, maar ook het contact met de twee boegbeelden van Grimm Audio, Guido Tent en naamgever Eelco Grimm. De eerste is nog de meest technische van het stel, met een gedegen opleiding plus carrière in techniek. Maar zijn hart voor muziek ligt, met name, bij het klankbeeld van de vleugel, met Schubert, Brahms en Beethoven als klinkende voorbeelden, zo vertrouwt hij me toe in de auto na Eindhoven Centraal (Maurice, Nicolaj en oom Johann hadden er toch niet bij gekund, met al die gitaren).
Spinet
Na het eerste handjes-schudden met de veelal jonge teamleden meldt Eelco Grimm zich. Ook hij heeft diepgaande kennis van techniek, maar met een praktische toepassing in muziek. Eelco werkt onder meer aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), afdeling Music and Technology. Hij doet er research en geeft ook les; veel audio-engineers zijn door hem opgeleid. De raakvlakken zijn dichtbij. Brendon Heinst, die we kennen van de fenomenaal klinkende producties van TRPTK, is een van zijn leerlingen geweest. Ik mag binnenkort optreden in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Niet zonder trots voeg ik eraan toe dat dit concert live wordt uitgezonden op AVRO/TROS, waarop Eelco weet te melden dat degene die de registratie van het programma verzorgt ook door hem is opgeleid. Bovendien heeft Eelco Grimm thuis een spinet staan, waarop hij onder meer de klavier-sonate van oom Johann speelt die ik even later op de gitaar ten gehore mag brengen.
Maar eerst de techniek. Zowel de MU1 als de actieve LS1be vereisten veel pionierswerk, waaronder het ontwikkelen van totaal nieuwe software. Een van de verantwoordelijken voor deze taak is Michiel Schriever, op de website van Grimm Audio omschreven als ‘software fundamentalist’. “Ik probeer zo dicht mogelijk bij de hardware te blijven.” Michiel heeft een essentiële functie, voor alles rondom Roon in de MU1. Zijn toewijding is bewonderenswaardig. Als Guido, Eelco en ik na ruimschoots passeren van de vrijdagavondgrens het pand verruilen voor een restaurant, blijft Michiel achter te midden van zijn vele beeldschermen (“vergeet je het alarm niet?”). Maar ook hij heeft binding met muziek; links van zijn cockpit een weelderig met stickers beplakte basversterker (“Michiel speelt in een metalband”), rechts een gitaar. En toen die HVT-gezant uit 020 een strikt akoestische topgitaar demonstreerde, luisterde de softwarefundamentalist vol aandacht mee.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS