Fabrieksbezoek

Waterfall Audio

Tegen de stroom in

Door Michel van Meersbergen, HVT 11, november 2018

Soms zit het leven mee en vind je jezelf in gezelschap van Marijn Nederlof, eigenaar van Waterfall-importeur Viertron, in het Zuid-Franse Carcès voor een bezoek aan Waterfall Audio. Beter bekend als producent van glazen luidsprekers. ‘Van glas kan je geen klinkende luidspreker bouwen’ wordt hier grondig onderuit gehaald.


Wat is het toch verleidelijk: een luidspreker van glas. Geen massieve blokken in de huiskamer – optisch dan – wat de graad van acceptatie door de betere helft wat makkelijker zou moeten maken. Qua dichtheid is glas een perfect materiaal, maar het reflecterend vermogen maakt het bijna ondoenlijk om die ultiem transparante klankkast te kunnen realiseren; dempingsmateriaal zoals wol en/of schuim is immers uit den boze. Kortom: uitdagingen waar menig luidsprekerfabrikant haar vingers niet aan heeft willen branden. Toch heeft Cedric Aubriot, de CEO van Waterfall, in 1996 de handschoen wél opgepakt en is gaan onderzoeken of ‘goed klinkend glas’ mogelijk was. Na een intensieve periode van ontwikkeling kwamen de eerste glazen luidsprekers in 1999 op de markt. Wie denkt dat daarmee het concept en ontwikkeling is uitgekristalliseerd, kan niet verder van de waarheid zitten. Cedric is het kaliber ingenieur dat 24/7 bezig is met oplossingen, verbeteringen en compleet nieuwe benaderingen. Stel je geen uitvinder in het achtertuinse schuurtje voor, maar een energieke kerel die Waterfall in een constante flow van ontwikkeling heeft staan.

Glas uit Duitsland

Als er één rode draad door de ontwerpen van Waterfall loopt, dan is het precisie. Een Franse toeleverancier die te vaak niet aan die eis tegemoet kon komen werd dan ook vriendelijk de deur gewezen. De zoektocht naar een leverancier die wél constante kwaliteit kon leveren werd, hoe ironisch, gevonden in Duitsland. Hier worden alle panelen en gaten met een waterjet gesneden met een tolerantie van slechts 0,1 mm. Na een verhardingsproces – en hard wordt het, je kunt op een paneel staan zonder breuk! – en polijsten gaat alles op transport naar Carcès waar nog een laatste, zéér strenge controle op afwijkingen in het glas plaatsvindt. Dit gaat dan om eventuele luchtbelletjes, snijafwijkingen, vervormingen en oneffenheden aan het oppervlakte.