Geen categorie

ATC SCM7 monitor

Let niet op de afmetingen

Door Marnix Bosman HVT 3, maart 2020

Iedereen kent die uitspraken wel. “Kleine luidsprekers hebben geen laag. Gesloten luidsprekers hebben geen laag en zijn traag.” Maar hoe zit dat dan bij een kleine gesloten luidspreker als de SCM7? Een vraag die we hier gaan beantwoorden.


De geschiedenis van het Engelse ATC gaat helemaal terug naar 1974. In dat jaar startte oprichter Billy Woodman met de ontwikkeling van luidsprekerunits die hij met veel succes verkocht aan alle grote luidsprekerbouwers uit die tijd. Compleet door ATC in eigen beheer ontwikkelde luidsprekersystemen verschenen er pas een decennium later. Reeds vanaf het eerste uur werden ATC units zeer populair binnen de professionele wereld en dat is ook waar ATC zelf is gestart. Maar geleidelijk aan werd dit succes tevens bekend bij ‘gewone’ consumenten, met als resultaat dat er ook unieke consumenten luidsprekerlijnen werden ontwikkeld. De SCM7 uit de Entry series is zo’n echte consumenten luidspreker en meteen ook de allerkleinste uit het totale ATC programma. Ondanks dat ATC een voorstander is van een actieve benadering is deze monitor alleen verkrijgbaar in een passieve uitvoering.

Passief en gesloten

Een ATC luidspreker die alleen leverbaar is in een passieve versie is bijzonder. De constructie van de SCM7 monitor is daarnaast ook nog eens volledig gesloten en dat maakt de SCM7 heel speciaal binnen het huidige luidsprekerlandschap. Bij de meeste luidsprekerontwerpers lijkt de basreflex benadering tegenwoordig namelijk de norm. Uniek zijn gesloten luidsprekers echter nog steeds niet. Een bekend en beroemd gesloten ontwerp is de LS3/5A (de BBC monitor) die ook nu nog steeds zeer populair is en door verschillende Engelse fabrikanten wordt geproduceerd. Ik maak deze vergelijking heel bewust omdat de LS3/5A qua afmetingen vergelijkbaar is met de SCM7. De vergelijking wordt in de pers ook regelmatig gemaakt maar is in mijn optiek eigenlijk niet terecht. De SCM7 is namelijk een volledig eigen ATC ontwerp en zeker deze derde generatie SCM7 is door zijn vorm en constructie eigenlijk in geen enkel opzicht te vergelijken met die BBC monitor. De SCM7 is wat dat betreft toch echt uniek.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.