Geen categorie

Focal/Bentley Radiance

In de roos met Focal en Bentley

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2021

Zoals ik enkele pagina’s hiervoor ook al heb beschreven, was ik ook bij mijn recensie van de Focal/Bentley Radiance van plan het gevoel van overvloed en luxe dat het Britse automerk bij je oproept volledig de vrije hand te geven. Mijn verwachtingspatroon was dus onverdroten hoog en ik was dan ook stellig van plan de Radiance met niets minder dan zijn grotere en eveneens gesloten broer, de Stellia, te vergelijken, hoewel een vergelijking met de nieuwe Focal Celestee misschien meer op z’n plaats zou zijn. Maar goed, die laatste ken ik dus (nog) niet.


Misschien is de vergelijking met de Stellia niet helemaal fair tegenover de Radiance en/of Bentley, maar met een prijsverschil van maar liefst 1.700 euro, zou het toch een prestatie van jewelste zijn als de Radiance ook maar in de buurt zou komen. De oplettende lezer weet nu in ieder geval dat de Focal Radiance voor 1.300 euro over de toonbank gaat, 1.299 om precies te zijn. Wat de doorslag gaf voor de vergelijking met de duurdere evenknie was toch de co-branding met Bentley. Wat ik mij ten eerste afvroeg was of het alleen om de verpakking ging. Welnu, daar kom je maar op één manier achter. De kartonnen doos die de overbelaste bezorger bij me aan de deur had afgeleverd openen. Mede omdat de Focal importeur Smart-Audio mij zo verschrikkelijk nieuwsgierig had gemaakt naar deze kroonjuwelen, kon ik ook echt niet wachten tot de vooronderstelde Covid-19 virusdeeltjes een stille dood waren gestorven. Uitpakken die hap!

Het oog

Het contrast van de inhoud van de verpakking kon in dit geval eigenlijk niet groter zijn. Uit de kartonnen transportverpakking kwam iets naar voren dat zich laat beschrijven als… luxe. Het houdt een beetje het midden tussen een verpakking van een juweel of horloge uit het hogere segment en een humidor. Een grote, zware, zwartlederen (?) doos met daarop gebosseleerd de naam in kapitalen “RADIANCE” met juist eronder, gebroederlijk naast elkaar de logo’s van Focal en Bentley. Het lijkt op leer, heeft een ingetogen geur, maar toch heb ik het idee dat de veganisten onder ons opgelucht adem kunnen halen. Over de pasvorm is goed nagedacht omdat de verpakking zich makkelijk laat openen. Met een zucht van intrekkend lucht krijg ik de binnenzijde en een glimp van de inhoud te zien. De Stellia zit dan net nog wat luxer verpakt in nog een binnendoos, maar hier kijk ik op de bovenkant van de draagtas in de inmiddels vertrouwde gemêleerde Bentley koperkleur, met glanzend koperen ritssluiting en lederen handvat met daarop weer het Bentley logo in reliëf. Via een uitsparing aan de voorzijde van de verpakking kan ik het Focal logo met de gestileerde F zien. Op de logo’s na bleek dit later identiek te zijn aan de Celestee.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS