Geen categorie

grell TWS/1 in-ears

Die Grell, nou die weet het wel!

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2022

De kop slaat helemaal nergens op als je de achtergrond van het nieuwe merk in-ears grell niet kent. Misschien dat er een lampje gaat branden als ik de voornaam erbij vermeld, Axel. Axel Grell is verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie en distributie van de grell TWS/1 in-ears en uiteindelijk voor het merk grell. Daarvòòr heeft hij nog even bij Sennheiser gewerkt.


Dat laatste is een licht understatement. Axel Grell, een goede bekende van zowel mij als de vorige hoofdredacteur van HVT, heeft meer dan een kwart eeuw bij het Duitse bedrijf gewerkt (1991-2018) en aan het hoofd van de divisie hoofdtelefoons gestaan. Menig bezoek aan de fabriek in Wedemark had een succesnummer van Axel als doel. Denk aan de HD580, HD600 en opvolgers, de HD800, en later de gesloten HD820 met de speciaal ontworpen oorschelpen om lucht bij de drivers vandaan te krijgen. Dit leverde het model het predicaat ‘de meest open klinkende gesloten hoofdtelefoon’ op. Laten we niet de opvolger van de originele Sennheiser Orpheus, de HE1, vergeten. Axel was geheel verantwoordelijk voor dit model, toen ’s werelds beste hoofdtelefoon (en met 60.000 euro de duurste). Een tour de force in Axel’s loopbaan die het origineel, waaraan hij ook nog had gewerkt, kwalitatief wist te overtreffen. Een van de laatste modellen in zijn carrière bij Sennheiser speelde zich af op het gebied van de in-ear monitor (IEM) met modellen als de IE800 en IE800S. Heel klein en heel, heel goed. Axel weet dus het een en ander van hoofdtelefoons, mogen we wel stellen.

To think boldly

De geschiedenis van Axel heeft altijd high end audio als rode draad gehad. Hij begon zijn reis met het maken van luidsprekers, maar om praktische redenen heeft hij zich uiteindelijk toegelegd op de hoofdtelefoon. En niet zo’n beetje ook. “To boldly think what no one has thought before”, zo luidt zijn credo, al sinds zijn tijd op de universiteit waar hij nog les heeft gehad van Professor Sennheiser. Parallel aan zijn studie loopt overigens ook zijn carrière als live sound engineer bij zijn band Storemage, waarmee hij uiteindelijk door Europa getoerd heeft. Geïnspireerd door de klasse(n) van Prof. Sennheiser solliciteerde hij bij Sennheiser en is min of meer bij toeval op de afdeling hoofdtelefoons terecht gekomen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS