Geen categorie

Primare i35 Prisma en CD35

Wonder uit het Walhalla

Door John van der Veer HVT 3, maart 2020

Sinds jaar en dag vertegenwoordigd in onze contreien, maar voor mij de eerste kennismaking in de huiskamer. Primare. De feiten liegen er niet om, de vele awards ook niet, om over de jubelende pers maar te zwijgen. We testten een inmiddels beproefde combinatie, de Primare CD35 CD-loopwerk annex DA-converter en de i35, een geïntegreerde versterker met alle denkbare opties, waaronder streaming, bestuurbaar met het door Primare ontwikkelde Prisma. Een verhaal over vele kanten en talloze mogelijkheden.


Arme Ruud Grijpma van importeur PAI raakte hopeloos verstrikt in de Amsterdamse bouwput, maar wist na 2 uur rondjes rijden in de binnenstad zijn humor te bewaren: “Zeg John, ik sta nu tegenover een coffeeshop, ben ik dan dicht bij jou?” Naast humor ook een goed humeur en met reden, zo bleek, toen Ruud na een korte toelichting weer rap de beschaving tegemoet reed op de A2 en ik de door hem achtergelaten apparatuur aansloot. Primare. ‘The Sound and Vision of Scandinavia’ prijkt op de website. Dat is pretentieus. ‘Lagom’, luidt het motto van het merk uit Limhamn. De eigen vertaling van de Zweedse term is ‘just the right amount’. En: ‘Not too much. Not too little. Everything in balance, harmony and proportion.’ In de optiek van PAI betekent lagom dat: ‘….geen aspect van het Primare product de aandacht op zich zou moeten vestigen. De muziek moet de ervaring zijn en … het besef van technologie aan het werk moet verdwijnen. Neemt u vooral plaats Mr. Primare, kopje koffie erbij? En kom maar door! De combinatie die mijn huiskamer vult, zowel met de Yamaha NS5000 als de – op dezelfde dag als de Primare set verworven – Totem Tribe Tower, heeft z’n sporen nagelaten. De CD35 en de i35 Prisma hebben als combi de Best Product 2019-2020 EISA award in de categorie ‘Stereo System’ gekregen. Ben van het type dat te nieuwsgierig is om eerst een manual te raadplegen of het internet op te gaan. Bij het woord streaming krijg ik acute uitslag, gecombineerd met koudwatervrees. Dus heb ik als eerste een optische kabel tussen beide apparaten geplugd, op twee aan/uit-knoppen gedrukt, een megaproductie in de gleuf geschoven en direct mogen constateren waarom Ruud Grijpma met zo’n big smile het pand verliet.

Prisma

Primare is een merk dat niet onbereikbaar is voor de gemiddelde beurs, vergeef mij de loze term, maar ook bepaald niet tot de categorie ‘instap’ behoort. Voor ’t idee. De CD35 kost €2.800 en de i35 Prisma gaat over de toonbank voor €4.500. Da’s een best setje. Van beide apparaten is een aantal afgeleiden leverbaar, met consequenties voor de prijs. In de categorieën CD-speler en geïntegreerde versterker zijn deze subjecten de topmodellen van Primare. Het kan dus goedkoper, al dan niet met ‘gestripte’ features, maar als voor- en eindversterker worden gescheiden en er zijn, bijvoorbeeld, hogere eisen met betrekking tot het vermogen, dan gaat het prijskaartje de andere kant op. Over de opties later in dit verhaal. Ook over de vele mogelijkheden van het stel, met name de i35. Maar eerst iets over de eerste indruk. Ben de afgelopen tijd behoorlijk verwend met diverse varianten op het Klasse-D thema, meer dan uitstekende DA-converters en digitale pre-amps, maar er is iets in deze set dat mij direct van de sokken blaast, in strikt muzikale zin. De CD35 is eveneens een DAC. Heb echter in eerste instantie de optische uitgang van de CD-speler gebruikt, en daarmee alleen de conversie van de DAC in de i35 beluisterd. Een korte check leert dat in de versterker de AKM AK4497 DAC is ondergebracht, terwijl de Klasse-D versterking van het apparaat is ‘ge-update’ met de nieuwe, strikt analoge UDFD 2 techniek. Het zal allemaal best, maar ik hoor direct een rustig, schoon beeld dat desondanks totaal niet inboet aan dynamiek. De dynamische verschillen, contrasten, zo u wilt, zijn glashelder in de presence, maar er is geen piek die domineert of irriteert. Durf het haast niet te zeggen, maar het lijkt alsof de versterker de muziek weergeeft zoals het is bedoeld. Een gevaarlijke uitspraak. Het maakt in ieder geval dat ik als genageld in mijn stoel blijf zitten. De dag kan niet meer stuk.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.