Geen categorie

System Audio Legend 40.2 Silverback

Draadloos met WiSA

Door Ward Maas, HVT 9, september 2021

Afgelopen jaar bespraken we hier al de System Audio legend 5 Silverback luidsprekers, om nogal wat redenen bijzondere luidsprekers van een bijzondere firma. De drijvende kracht achter System Audio is Ole Witthøft, die System Audio A/S startte in 1984. Een pionier in de Nordic audioscene die nog altijd een ongekende passie heeft voor goed geluid. Dat er in al die jaren toch wel wat veranderd is, blijkt wel uit de luidsprekers die we hier voor ons hebben. Een paar smalle Legend 40.2 silverback standalone luidsprekers die niet alleen actief zijn maar ook draadloos. Nu is draadloos niet ongewoon tegenwoordig, maar een draadloos systeem volgens de WiSA standaard zie je (jammer genoeg) nog niet veel. Het lijkt erop dat dit systeem langzaam maar zeker terrein wint..


De Deense firma System Audio is een van de vele Scandinavische firma’s die stapje voor stapje het audiolandschap aan het veranderen zijn. Op het eerste gezicht lijkt de System Audio Legend 40.2 Silverback een tamelijk standaard draadloos actief luidsprekersysteempje te zijn. Die eerste indruk verandert al snel als je op de doos ziet staan dat dit een WiSA draadloos systeem is en dat op de achterkant van de luidsprekers wel erg veel LEDjes zitten.

Wieda? O, WiSA…

De draadloze aansluiting van zo’n systeem op een voorversterker ligt voor de hand. Het aansluiten op een voorversterker zou anders gedaan moeten worden met langere kabels, wat niet ideaal is. Maar draadloze aansluiting gaat ook niet altijd even makkelijk. Matige kwaliteit en storingsgevoeligheid zijn de meest voorkomende problemen. De Wireless Speaker & Audio Association is opgericht juist om die problemen aan te pakken. Die WiSA (voluit Wireless Speakers and Audio) standaard zorgt ervoor dat een draadloos systeem plug & play en flexibel in te richten is, een hoge geluidskwaliteit heeft, een zeer lage latency en perfecte synchronisatie en daarnaast nog eens slim systeemconfiguraties herkent. Dat laatste is ook interessant. Het betekent dat iedere luidspreker een ‘rol’ toegewezen krijgt. Bij System Audio luidsprekers zit er op een aluminiumplaat op de achterkant een knopje en LEDjes waarmee de ‘rol’ van de luidspreker kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat dit een linksvoor luidspreker is of een center luidspreker. Je kunt met 8 luidsprekers een compleet surround systeem voor een thuisbioscoop opbouwen, waarbij je iedere luidspreker een rol kunt toebedelen, maar gewoon stereo kan ook natuurlijk. Dus eigenlijk is aansluiten en opstellen erg makkelijk. Je sluit een netkabel aan, zet de luidspreker aan en met behulp van een knopje achterop meld je die aan bij de System Audio Stereo hub of ieder WiSA compatibele voorversterker. Wanneer je geen WiSA draadloze opstelling wilt, kun je de luidsprekers ook analoog aansturen via een XLR-connector.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS