Geen categorie

WireWorld SpacePort

To infinity…

Door Michel van Meersbergen HVT 3, maart 2020

We maken het regelmatig mee; zo’n dag dat de set gewoon niet lekker wil klinken of juist tussen een bepaald aantal uren om de weergavekwaliteit van een uur of 10 in de avond weer vooruit te zien springen. Magnetrons, halogeentrafo’s, zendmasten, routers en wat dies meer zij, waardoor er zich nogal wat neerslag op de netspanning kan begeven. Met alle negatieve effecten tot gevolg. Met andere woorden: het belang van schone netspanning voor audioweergave zou genoegzaam bekend moeten zijn.


De markt voorziet ruim in oplossingen voor deze problemen. Netsnoeren, stekkerblokken, netfilters, zekeringen – tot in de groepenkast en installatiedraad tegen een prijs die een geïsoleerde audiogroep in huis behoorlijk in de papieren kan laten lopen. Allemaal geweldig, natuurlijk… maar… elke huishouden zal een eigen mix van vervuiling kennen waardoor er geen sprake kan zijn van een eenduidige oplossing. Daarbij komt dat een netsnoer of stekkerblok geluidsmatig nogal kan ingrijpen en dat iets dergelijks niet altijd naar het gewenste niveau hoeft te zijn. Het is en blijft een kwestie van proberen. Hier ten huize kom ik goed weg met een solide stekkerblok en afgeschermde netsnoeren. Zou het stekkerblok worden afgeschermd, dan raak ik een hoop presentie in het midden kwijt. Een afgeschermd netsnoer brengt een hoop rust, maar het mag dan weer geen zilver in verwerkt zitten, anders heb ik weer een vreemde ‘ballon’ aan de bovenkant van het midden. Sommige netfilters brachten niets, anderen haalden elke vorm van leven uit de muziek. Bij sommige netsnoeren de vraag gesteld waarom ze überhaupt geproduceerd zouden zijn, bij andere een brok in de keel omdat ze terug naar de importeur moesten en mijn financiële middelen bij een aankoop toch wel onder druk zouden komen te staan. Nogmaals… proberen, luisteren, als het anders klinkt, is het dan ook verbetering? Uiteindelijk zal er optimale mix ontstaan waarmee u erg blij gaat zijn. Want er zijn forse sprongen te maken in dit veld. Wellicht dat de SpacePort van Wireworld Cable Technology daarin van dienst kan zijn.

Wireworld Cable Technology

Het Amerikaanse Wireworld Cable Technology is sinds 1992 actief met audiobekabeling voor zowel de pro-omgeving als voor ons, in de huiskamer. David Salz, eigenaar en hoofdontwerper heeft behoorlijk uitgesproken ideeën over het hoe en wat van signaal en energietransport door kabels. Vooral de interne windingen en daaropvolgende twists van de netsnoeren doen mij onmiddellijk denken aan een gesprek dat ik ooit had met Pieter Treurniet van ooit Tribute Audio Transformers. Dat ontaardde in een masterclass elektronengedrag van een ‘braided’ koperdraad in een voedingstrafo voor versterkers tot ongeveer 500 Hz. Het enige dat is bijgebleven is dat met deze techniek een hogere dynamiek te behalen valt en dat ik nooit, maar dan ook echt nooit met deze man in discussie over voedingen wens te geraken. David Selz roept bij mij een beetje hetzelfde gevoel op. Theoretische kennis waar ik eenvoudigweg niet bij kan, in de praktijk ziet hij de elektronen waarschijnlijk door de kabel bewegen en ik… ik kan allen maar zeggen of ik het wel of niet mooi vind. Wat overigens een heerlijke uitgangspositie is.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.