Van het ziekenhuis naar de huiskamer
Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021
De laatste anderhalf jaar hoorden we over het algemeen precies het tegenovergestelde, hoe mensen van de huiskamer naar het ziekenhuis werden vervoerd. De mannen achter Audeze, te weten CEO Sankar Thiagasamudram en hoofd-techniek Dr. C., hebben echter hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen door een bijdrage te leveren aan het algemeen goed. En dat met een hoofdtelefoon.
Natuurlijk hebben we het dan niet over een hoofdtelefoon voor thuisgebruik. Ergens in de loop van 2016 werd Audeze benaderd door neurochirurg en medeoprichter Prof. Mark S. Cohen van het bedrijf genaamd SMRT Image met de vraag of Audeze een hoofdtelefoon kon helpen mede ontwikkelen die in de bijzonder onvriendelijke, zeg maar gerust vijandige omgeving van een MRI-scanner zou kunnen werken. Zo’n scanner is het equivalent van een enorme luidspreker die aangestuurd wordt door een versterker met een miljoen Watt aan vermogen. Enorm sterke magnetische en elektrische velden en een overdaad van allerlei storende geluiden zijn daardoor aan de orde van de dag. Terwijl de eerste omstandigheden er al voor zorgen dat je zo goed als geen metaal kunt gebruikten in je ontwerp, vinden veel mensen die in een dergelijke scanner terechtkomen het bijzonder lastig om langere tijd niet te bewegen in zo’n afgesloten, kleine en auditief vijandige ruimte. Vaak zal de operator instructies moeten geven die de patiënt sowieso zijn hoofd laten bewegen, terwijl hij vraagt: “Wat zei je nu?” omdat de kakafonie van geluiden in de scanner alles overstemt.
Gewoon de beste
Audeze verkeerde in de gelukkige omstandigheid dat er al proefnemingen hadden plaatsgevonden met diafragma’s op basis van zogenaamde koolstofnanobuizen-technologie. Eigenlijk lagen die ontwerpen in de koelkast te wachten totdat de juiste vraag zich voordeed. En dat was dus toen het geval. Maar er werd meer gevraagd. Kort samengevat, aan Audeze is gevraagd een hoofdtelefoon te maken die én waanzinnig hard kon, én over een idioot goede actieve noise cancelling beschikte, én comfortabel genoeg was om langere tijd in de MRI-scanner mee door te brengen. Audeze is hier uiteindelijk zo goed in geslaagd dat niet alleen aan deze eisen is voldaan; ze zijn er ook in geslaagd de technologie toe te passen in hun eerste elektrostatische hoofdtelefoon op basis van de CNT (carbon nano tube) diafragma’s. Ze hebben hem CRBN (CaRBoN) genoemd. En, o ja, volgens Audeze is het de beste elektrostaat ter wereld…
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS