HVT Xtra: HDPHNS

Audeze Euclid gesloten planar in-ear

Euclidisch luisteren is een ding

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

Euclid, Engels voor Euclides, wordt wel gezien als de vader van de meetkunde. De Euclidische meetkunde is een eeuwenoud logisch wiskundig systeem dat vijf stellingen als uitgangspunt neemt en op die waarheden verder borduurt. Echt waar, ik heb het op het internet opgezocht.


Maar wat heeft Euclides in hemelsnaam te maken met een paar Audeze in-ears? Wellicht met een aantal Audeze uitgangspunten. Om er maar een te noemen, de planar magnetic weergever is de best denkbare methode om geluid te reproduceren. Het is inderdaad een stelling op basis waarvan Audeze verder heeft geborduurd. En niet zonder resultaat, mogen we wel zeggen. Een korte beschrijving van de geschiedenis van het bedrijf is op z’n plaats.

Van videokaart naar hoofdtelefoon

Laten we beginnen bij de personen achter de naam Audeze. Sankar Thiagasamudram en Alexander Rosson, de grondleggers, kenden elkaar al jaren voordat ze samen het bedrijf in 2009 startten. Zowel Sankar als Alexander waren grootheden op hun eigen vakgebied. De specialisatie van Audeze’s huidige CEO Sankar was… videokaarten. Maar dan wel heel speciale. De high end hobby had beide mannen samengebracht en ze waren overtuigd van het planar magnetic principe. Zo overtuigd dat ze hadden besloten om ergens in een garage luidsprekers te ontwikkelen op basis van het principe. De prototypes staan overigens nog steeds opgeslagen in het onderkomen van Audeze in Santa Ana, Californië. Ik heb dat zelf mogen zien, toen ik in 2017 de fabriek bezocht.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS