HVT Xtra: HDPHNS

Audeze LCD-5 open planar over-ear

Compleet vernieuwd met eerbied voor de meesters

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

De bovenkant van het hoofdtelefoon-segment van Audeze, de zogenaamde Flagship series, wordt gevormd door drie planar magnetic modellen en sinds kort dus een elektrostaat. De planars vind je als in-ear, de LCDi4, en twee over-ears, de LCD-4z en de LCD-5. Aan mij het genoegen de LCD-5 nader aan de tand te mogen voelen.


Nu is het zo dat ik ooit zelf als een blok ben gevallen voor het fenomeen planar magnetic hoofdtelefoon. In mijn grijze verleden als hifi-specialist heb ik de excentrieke verschijning van de Sennheiser Orpheus ooit als non plus ultra model in de winkel gehad, en heeft toen als absolute referentie gediend. Totdat ik ergens in 2017 de Audeze LCD-X over-ear en iSine 20 in-ear als go-to planar hoofdtelefoons in huis kreeg. Zoals gezegd, het was een ‘aha erlebnis’, of liever, een glorieus hoezee moment. Dit was toch echt mijn sound. Misschien iets minder fluweel dan de elektrostaat, maar wat een power kwam ervoor in de plaats. De ruimtelijkheid en snelheid maakten het geheel een no-brainer voor mij. Dit was trouwens in de tijd dat de hoofdtelefoons in de categorie tot 2.000 euro echt nog geen algemeen goed waren. Dit was de shit.

De Audeze-techniek

Het bedrijf kan terugkijken op ruim veertig jaar ervaring met planar magnetische weergevers. En dan hebben we het met name over Dragoslav Colich, of Dr.C., zoals hij in de wandelgangen wordt genoemd, een van de oprichters van Audeze in 2009. De man is een levende legende als het om planars gaat en heeft aan de wieg gestaan van alle succesnummers van het bedrijf. In 2013 verliet hij Audeze, maar bleef een graag geziene gast. Een bewijs daarvan is mijn ontmoeting met hem bij Audeze in 2017, toen hij zich had beziggehouden met de ontwikkeling van de Mobius en het feit dat zijn laatste patent (één van de vele) op naam van Audeze stamt uit 2018. Hoe dan ook, hij staat voor de 40 jaar ervaring als Audeze, dat zelf nu 12 jaar bestaat, hieraan refereert, uiteraard gecombineerd met de ervaring van CEO Sankar Thiagasamudram. Belangrijke, gepatenteerde technieken gaan over de ongelooflijk sterke Fluxor magneten en Fazor golfgeleiders, de nieuwe Parallel Uniforce spreekspoelen en de idioot dunne diafragma’s die in de LCD-5 slechts een halve micrometer dik zijn. De combinatie van deze technieken zorgt voor die kenmerkende Audeze sound, die zich laat omschrijven als vrij van vervorming, snel, transparant, dynamisch en krachtig. En in de LCD-5 ook nog eens voor een bijzonder compacte vormfactor.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS