HVT Xtra: HDPHNS

Campfire Audio Andromeda in-ears met de Shanling M5s DAP

Een knetterend vuur en een rijzende ster

Door Ernst Neve, HVT 06, Headphone Special, juni 2019

Beide merken zijn mij niet onbekend, getuige mijn eerdere beschrijvingen in HVT van de Shanling M0, het wondermachientje van net geen 110 euro en de Campfire Audio Andromeda met maar liefst vijf balanced armature drivers per kant. Gezien de prijs van €1.199 verdienen de Andromeda’s wel een stapje beter dan de M0. Dat is uiteindelijk de Shanling M5s geworden die voor €459 over de toonbank gaat. Hoe goed zal deze Shanling zich staande houden bij deze grote, groene jongens van Campfire Audio?


Laten we maar eens beginnen met de beschrijving van de Campfire Audio Andromeda in-ears. Men heeft besloten geen geld te verkwisten aan de verpakking. Het is niet meer dan een kartonnen doosje, zij het bedrukt met een sterrenhemel, hier en daar het Campfire Audio logo dat bestaat uit niet meer dan een verstrengelde en gestyleerde C en een A. Op de doos is een sticker geplakt met daarop de afbeelding van de 3D geprinte, hoekige, metalen behuizing van de Andromeda, met daaronder nog wat verklarende teksten en een 3D stickertje om echtheid te suggereren. Bij het opendoen verschijnt de tekst Nicely Done in de flap. Geen idee waar dat op slaat, het openklappen was niet heel ingewikkeld. Misschien een veer in de eigen nados del bippus. Wie zal het zeggen?

In the box

Wat je vervolgens tegemoetkomt is de aanblik van een zwaar uitgevoerde lederen etui met rits en de lucht van echt leder. Als je het etui openmaakt komt er een lucht uit die het midden houdt tussen een schapenvacht en een looierij. Heerlijk. In het wollen bedje rust de bekabeling en een hoesje met gescheiden compartimentjes waarin de groene hulkjes huizen. Ze zien er best stoer uit. Industrieel hoekig en dichtgeschroefd met speciale schroeven. Het is blijkbaar niet de bedoeling dan Jan en alleman de Andromeda’s opent. En waarom zou je ook? Hoewel; de techniek die het mogelijk maakt de vijf drivers kwijt te kunnen in zo’n compacte behuizing van aluminium met zirkonium coating zal het aanschouwen best waard zijn. Helemaal onderin de verpakking vind je de extra oortips en bijbehorende boekjes.

Be gone, resonanties!

Die techniek heet overigens Tuned Acoustic Expansion Chamber en is door Campfire Audio zelf ontwikkeld. De vorm zorgt voor een aantal voordelen ten opzichte van de buisjes die standaard gebruikt worden in IEM’s. Het wegnemen van geometrische resonanties met als resultaat een gelijkmatiger hoog, is er een van. De bijgeleverde kabel is van getwist Beryllium/Brons (Cu-Be) litzes. Wil je beter, dan zal je dieper in de buidel moeten tasten. Uiteindelijk is dat een kwestie van smaak.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.