HVT Xtra: HDPHNS

Dan Clark Audio Stealth closed planar over-ear

Van Meneer Luidspreker naar Dan Clark

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

Het kan toch allemaal geen toeval zijn? Het was op de laatste High End München, 12 mei 2019 om precies te zijn, dat ik kennis maakte met Dan Clark. Zijn bedrijf heette toen nog MrSpeakers en na een prettig onderhoud loodste hij mij zijn ‘blue room’ in alwaar ik als een van de allereerste recensenten zijn elektrostatische vlaggenschip de VOCE mocht beluisteren. Het zou een van mijn langste sessies in München worden, die aan de diverse bars niet meegerekend. Wat een genot was de VOCE. Een regelrechte Voce Divina.


Maar dat was toen. Tegenwoordig heet het bedrijf van Dan simpelweg Dan Clark Audio en terugkijkend naar 2018 bleek de VOCE inderdaad over hemelse eigenschappen te beschikken, tenminste als je de loftuitingen van Positive Feedback, Absolute Sound, Headfonics en Headphone.guru mag geloven. Nu is er echter een nieuwe ster aan het firmament van Dan Clark, de Stealth. Qua vouwmechanisme doet de Stealth denken aan de Aeon2 maar daar houden de gelijkenissen al snel op.

Een feest voor de zintuigen

Even een stapje terug, want de Stealth komt tot je in één van de meest luxe bewaardozen, althans naar mijn mening. Je kunt het van buiten niet zien, maar een klopsessie op de doos laat mij concluderen dat het luxe leder met subtiele rode stiksels op hout moet zijn geplakt. Op de bovenzijde prijkt een metalen plaque met daarop in reliëf “STEALTH”. Aan de voorzijde een plaque met het nieuwe logo dan Dan’s bedrijf. Het ziet er allemaal prachtig uit als de klep soepel en robuust open scharniert om, gelegen in het fluweel, het etui waarin de Stealth opvouwen als een auditief embryo op zijn geboorte wacht, aan de gebruiker te tonen. Een bewijs van authenticiteit geeft het geheel nog eens extra cachet. Een feest voor alle zintuigen en eigenlijk een must op dit niveau.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS