HVT Xtra: HDPHNS

Focal Clear Mg

I can hear clear-ly now…

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

De line-up van Focal high-end hoofdtelefoons mag je gerust indrukwekkend noemen. Beginnend bij de 999 euro drempel hebben we op dit moment de Celestee, gevolgd door de Radiance (€ 1.299), de Clear Mg (€ 1.499), de Stellia (€ 2.999) om te eindigen bij de 3.999 euro kostende Utopia. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest ze, op de Celestee na, allemaal gehoord te hebben. Aan mij nu de taak te bepalen of de Clear Mg zijn plaats waarmaakt.


Focal kan inmiddels terugkijken op ruim vier jaar ervaring met high-end hoofdtelefoons. Waar het predicaat high-end aanvankelijk zo rond de 3 tot 400 euro lag, behoort Focal tot één van de bedrijven die het begrip inhoud heeft weten te geven. Wat met de komst in 2017 van de Elear en de Utopia, beide open dynamische modellen, als de spreekwoordelijke teen in koud water gezien mag worden, mogen we nu concluderen dat het Franse merk behoorlijk gewend is aan de hoofdtelefoontemperatuur of -temperament. De mix die ze nu aanbieden bestaat uit drie gesloten modellen en twee open, te weten de Utopia en de Clear Mg. Dat maakt het vraagstuk van zijn raison d’être direct eenvoudiger, het antwoord is een volmondig ja. Immers, de vergelijking met de 1.300 euro kostende Radiance zou er een van pommes avec poires zijn.

Een klein feestje

Terug naar de Clear Mg. De Mg borduurt verder op het thema van de originele Clear, maar heeft een full-range magnesium dome speaker driver, terwijl in die van de Clear nog aluminium verwerkt zat. Het enige verschil dat ik verder kan ontdekken is de kleurstelling, te weten brons/goud en de afwezigheid van een lange, ongebalanceerde kabel. In de prachtig afgewerkte verpakking vinden we namelijk de korte ongebalanceerde (1,2m) kabel met minijack connector en de lange (3m) gebalanceerde variant met 4-pin XLR connector. Gezegd moet dat die kabels veel fijner zijn afgewerkt met een soepele huls in plaats van een stoffen. Het krijgen en uitpakken van de Clear Mg is trouwens een klein feestje. De doos, hoewel niet van leer of hout, doet toch luxe aan. Eenmaal geopend kijk je neer op een fraai etui en een tweede doosje met daarin de bekabeling en wat paperassen. Het etui ziet er zeer netjes uit en is stevig genoeg om de Clear Mg afdoende te beschermen wanneer deze niet in gebruik is.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS