Gesloten en Dynamisch: Focal Stellia
Door Ernst Neve, HVT 06, Headphone Special, juni 2019
Net zoals Sennheiser de stoute schoenen aantrok en verbaasde met de introductie van hun gesloten dynamische topmodel HD820, wist Focal daar nog eens een schepje bovenop te doen met de introductie van de Stellia, de gesloten variant van de Utopia. Hoewel, de prijs van 2.999 euro doet toch iets anders vermoeden. Zou de Stellia een eigen podiumplek veroveren tussen de Clear en de Utopia?
Het uiterlijk verraadt in dit opzicht niets meer dan een verwantschap met al hun modellen uit de toplijn, die begint met de eveneens gesloten Elegia van 899 euro. Zowel met hun open als gesloten dynamische ontwerpen lijkt het Franse merk zich op haar gemak te voelen. En met de serie audiofiele hoofdtelefoons lijkt Focal tegen de clientèle te zeggen: “hé, stel je niet zo aan zeg! Probeer er nu gewoon eens eentje.” En laat dat nu helemaal niet zo’n gek idee zijn. De verwantschap is zoals gezegd niet mis te verstaan. Leg een Stellia naast de Elegia en zoek de verschillen, zou ik zo zeggen. Het meest in het oog springende verschil begint bij de verpakking. De 2.100 euro die je extra moet bijleggen om een Stellia in plaats van een Elegia te bemachtigen, vertaalt zich gelijk naar warme kleuren en luxe materialen. Op de doos, uitgevoerd in prachtig cognac-kleurig faux-leer, staat simpelweg in reliëf en in kapitalen “STELLIA” met direct daaronder het Focal logo. Aan de zijkant wordt nog eens opgesomd waar Focal voor staat. Classic loudspeakers, headphones & multimedia, car audio en studio monitors. Het opendoen legt een binnendoos in donkerbruin faux-leer bloot, waarin de contouren van de contrasterende cognac-kleurige draagtas en nog een chique doosje zichtbaar worden. Wederom uitgevoerd in wat Focal noemt faux-leer, krijg je een doos gepresenteerd waarin de aansluitkabels, gebalanceerd op een 4-polige XLR en ongebalanceerd op mini-jack netjes op hun plaats gehouden worden. In nog een ander als leer uitziend mapje zitten de begeleidende paperassen opgeborgen. De aanblik alleen al is voorwaar geen straf!
Le must de Focal
Het enige dat me nu nog te doen stond was het uitpakken van de Stellia uit de draagtas in dezelfde kleurtonen als het leer en de hoofdtelefoon zelf. Ook deze tas voelt solide aan en is gelijk aan die van de Clear en de Elegia, compleet met opbergruimte voor de kabel en een eventuele verloopstekker. De aanblik van de Stellia doet je direct verlangen naar meer. Ik kan me voorstellen dat een kersverse eigenaar zich nauwelijks kan bedwingen en vervolgens baalt van het feit dat een inspeelperiode van minimaal een dag toch een must is. Een soort Must de Focal om het nog maar wat juweel-achtige cachet mee te geven a la Cartier. Omdat ik niet wist of de vorige influencer dit had gedaan, nam ik het zekere voor het onzekere en heb de Stellia enige dagen de tijd gegeven zich van iedere stijfheid te verlossen.
Kleurig juweel
Als je 3.000 euriebeuries voor wat dan ook neerlegt, en zeker een hoofdtelefoon, is het verwachtingspatroon hoog. En terecht. Als de verpakking je al niet goedgemutst heeft, dan zal de Stellia zelf je waarschijnlijk op het goede spoor zetten. Hoewel gebruik gemaakt is van hetzelfde chassis als dat van de Utopia, maakt de Stellia toch een geheel eigen en unieke indruk. De kleurtonen zijn warm en chique, het leer is erg soepel en zacht, de combinatie van metaal met leer komt luxe binnen. Kortom een lust voor het oog en de tast. Met een keurige nominale impedantie van 35? zal ook de smartphone en digital audio player nog overweg kunnen met deze hoofdtelefoon. Gezien het gesloten systeem een volstrekt verklaarbare keuze, maar of ik dit kleurige juweel zomaar mee op stap zou nemen, weet ik nog zo net niet. Het is toch een behoorlijk apparaat dan je op je hoofd zet.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.