HVT Xtra: HDPHNS

In-ear én over-ear: Nuraphone

Best of both worlds

Door Ernst Neve, HVT 06, Headphone Special, juni 2019

Maar liefst drie jaar geleden werd mijn aandacht getrokken door het Australische Nura. Ze kondigden een hoofdtelefoon aan die in meerdere opzichten uniek was. De Nuraphone heeft namelijk de gecombineerde architectuur van het in-ear én over-ear ontwerp. Kort door de bocht; in de oorschelp zit een in-ear verwerkt. De driver in de oorschelp neemt de lage tonen voor de rekening en die van de in-ear de hoge tonen. Dit heeft als voordeel dat beide luidsprekertjes in hun optimale werkingsgebied blijven.


Best slim trouwens, het ziet er alleen een beetje raar uit, zo’n hoofdtelefoon met uitsteeksels erin. De gemiddelde reactie van mensen is er toch eentje van “o jeetje, moet dat nou echt?” Je hebt er gelukkig bij het luisteren totaal geen last van. Sterker nog; door de gebruikte materialen, aluminium voor de oorschelpen, buigbaar Japans staal voor de hoofdband en biocompatibel siliconen voor de delen die in contact komen met de hoofdhuid, is het draagcomfort aangenaam hoog.

Bediening via de Nura App

Het tweede unieke aspect van de Nuraphone is de combinatie met de app die deze hoofdtelefoon slim maakt. Zo kan je via deze app de illusie om dichterbij het podium te staan instellen. Door de scheiding van drivers blijft het mid/hoog in stand, terwijl het mid/laag van de driver in de schelp wordt opgeschroefd. Ik moet bekennen dat bij standje ‘tandjes’ de Nura echt van slam bam gaat zonder te verschrillen in het hoog. Ik heb dat toch echt wel eens slechter gehoord. Verder kan je in de app de mate van noise canceling instellen met de Social Mode. Feitelijk een aan uit stand, die bijzonder handig kan zijn als informatie van buitenaf van belang is om waar te nemen, denk aan in het verkeer.

Automatisch gehoorprofiel

Belangrijker nog is de mogelijkheid om een eigen gehoorprofiel te maken. Via een meting die ongeveer een minuut duurt wordt de otoakoestische emissie (OAE) gemeten. Dit is het verschijnsel waar het oor zelf bij bepaalde tonen en klikken geluid terugkaatst als een soort echo. In de OAE zit informatie over de werking van het gehoor die door de Nuraphone gebruikt wordt om een uniek profiel te maken. Ik heb nu een aantal keer een profiel gemaakt en wonder boven wonder is de uitkomst iedere keer min of meer dezelfde. Het verschil met en zonder profiel is trouwens groot. In de zin van dat het zonder profiel slecht klinkt en met echt veel beter. Al met al is mijn conclusie dat de Nuraphone een bijzondere hoofdtelefoon is. Hij heeft geen high end aspiraties maar wil wel goed voor de dag komen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.