Buizen, Schelpen & Wellness, laat je maar eens lekker verwennen!
Door John van der Veer, HVT 06, Headphone Special, juni 2019
Er zijn van die onderwerpen waar je je als muziekmafketel al bij voorbaat op verkneukelt. Ben gitarist. Van huis uit. En nog steeds. Gitaristen zweren bij buizenversterkers. Inmiddels heeft mijn eigen collectie gekoesterde tube-amps van Marshall, Fender, Howard Dumble en Ernst Fliek gezorgd door een goed begrip van het zogenaamde buizengeluid.
Ondanks de digitalisering, waar ook wij gitaristen mee te maken hebben, blijven de originelen favoriet – ik zal ze nooit verkopen. En de verslaving maakt dat alle apparatuur waarmee ik in de studio mag werken een streepje voor heeft als er buizen in verwerkt zijn. Dat geldt voor pre- en poweramps, maar ook voor compressors, limiters, Leslies. Blij als een kleuter met Sinterklaas was ik dan ook toen Michael Wongso van Duneblue een Felix-Audio Euforia Mk II Headphone Tube Power Amplifier kwam brengen, samen met een MrSpeakers Ether 2 hoofdtelefoon.
Handschoen
Het feest begint al met het uitpakken. De vier buizen (twee 6SN7’s voor de pre-amp sectie en twee 6AS7G eindbuizen) zitten separaat verpakt. En het eerste dat je ziet als je de deksel van de doos opent is een maagdelijk witte handschoen. De trofee dient om de buizen voorzichtig in de sockets te plaatsen. Waarom met handschoen? Vingers zijn nooit vetvrij en een vetvlek kan in het glas van de buis branden, zo heet wordt het kwartet, vooral de eindbuizen. Denk nou niet dat je met de handschoen de gloeiend hete buis ook weer pijnloos kunt verwijderen. Buizen zijn op hoge temperatuur kwetsbaar. Je moet ze, na het uitzetten van het apparaat, beslist laten afkoelen voor je de hoofdtelefoonversterker annex voorversterker weer inpakt, of buizen vervangt. Over vervangen gesproken. Naast de 6AS7G accepteert de Euforia ook, onder andere, 6080 power tubes. De hoofdtelefoonuitgang zit aan de voorzijde, naast de volumeknop. Aan de achterzijde prijken de RCA ingangen en dito uitgangen. Het laatste dient als je de Euforia als pre-amp gebruikt, dat kan ook. Geheel links zit een schakelaar met de uitdagende titel ‘Cross Feed’, waarover later.
Planar
Voor de buizen staat een inspeeltijd van 30-50 uur. Dit demomodel heeft al de nodige kilometers gevroten, maar ik heb voor alle zekerheid de versterker nog een paar uur laten gloeien. Eenmaal ingespeeld, volstaat een klein kwartiertje warmlopen voor gebruik. Over geluid gesproken, door middel van schelpen, in dit verband: de hoofdtelefoon is een Ether 2 van MrSpeakers. Van alle planar-magnetische hoofdtelefoons die de Amerikaanse fabrikant in het programma voert is de Ether 2 met €2.199 de duurste en wordt slechts overvleugeld door de Voce, een elektrostaat van €3.349. Alleen al het opzetten en dragen van dit model is partytime. De Ether 2 zit zo comfortabel dat er eigenlijk geen reden meer is om haar af te zetten. Volgens Michael is de Ether 2 de lichtste planar hoofdtelefoon ter wereld. Ik ken ze niet allemaal, en geloof hem graag. Ook in ander opzicht verkeert de ‘all tube’ versterker in passend en aangenaam gezelschap. Ik heb de D/A-conversie van de Mytek Manhattan II gebruikt en het effect van de Euforia ook vergeleken met de hoofdtelefoonversterker in Mytek’s topmodel. Dezelfde functie van de Mytek Brooklyn DAC (de eerste versie) diende ter referentie.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.