HVT Xtra: HDPHNS

Open en magnetostatisch: Abyss Diana Phi

Magisch…

Door Michel van Meersbergen, HVT 06, Headphone Special, juni 2019

Abyss is een, bij het grote publiek, relatief onbekende speler in het topsegment van hoofdtelefoons. Misschien is het de enigszins ‘outrageous’ AB-1266 Phi CC, topmodel van Abyss en volgens velen één van de mooiste hoofdtelefoons op deze planeet, die voor wat koudwatervrees zorgt; enige orthopedische kwaliteiten qua uiterlijk kunnen voor verwarring zorgen. Abyss heeft nu een toegankelijker model gelanceerd: de Diana Phi.


Met de Diana Phi heeft Abyss een letterlijke middenweg gecreëerd: de planars van ‘topper’ AB-1266 Phi CC in het chassis van ‘instapper’ Diana. Met deze zet valt de Diana Phi ook qua prijs keurig tussen de eerdere twee genoemden. In de woorden van Abyss zelf: “World-class sound in a compact portable package.” Alle ingrediënten voor succes!

Looks

Standaard is de Diana Phi uitgevoerd met een keramische coating in titanium grijs dat samen met de rode stiksels op de hoofdband knipoogt naar de jaren ’80. Wil je een andere kleur? Dat is tegen meerprijs mogelijk. Het chassis is gemaakt van ‘aircraft grade’ aluminium en de afneembare ergonomische oorkussens van alcantara. Het geheel weegt een zeer aangename 350 gram. Met een impedantie van 32 Ohm en een gevoeligheid van 91dB lijkt de Diana Phi niet de moeilijkste om aan te sturen, al zal bij de luistertests blijken dat een stuk reserve aan de kant van de versterker wel wenselijk is. Het frequentiebereik van de 63mm planars wordt niet gegeven, maar als je de Diana Phi eenmaal gehoord hebt is dergelijke informatie eigenlijk niet zo relevant meer. De bekabeling is afkomstig van JPS Labs en je dient bij bestelling de afwerking van de 1,5 meter ‘korte’ kabel aan te geven. Keuze bestaat uit 3,5mm, 2,5mm gebalanceerd, 4-pins XLR of 4,4mm gebalanceerd. Langere kabels en/of extra uitvoeringen zijn los verkrijgbaar zoals de upgrade kabel: de superconductor HP, het beste wat JPS Labs te bieden heeft.

Feels

Het draagcomfort van de Diana Phi is uitmuntend. Je voelt wel degelijk dat er iets op het hoofd zit, maar het stoort nergens. De druk rond de oren is erg licht terwijl je nooit een gevoel van zwabberen ervaart. Dát deel van de opzet van Abyss is alvast gelukt! Maar waar het echt om gaat is natuurlijk de weergave. Die ga ik alvast verklappen: die is groots met een aantal elementen die voor mij nieuw zijn in de ‘omgeving’ van hoofdtelefoons. In eerste instantie lijkt de Diana Phi qua weergave wat aan de dunne kant maar dat idee verdwijnt snel wanneer je je bewust wordt van het zeer snelle en gedetailleerde laag dat ook daadwerkelijk erg laag kan gaan zonder dat het ordinair wordt. Ga je deze hoofdtelefoon beluisteren, gun jezelf dan ook even de tijd om dit inzicht te verkrijgen. Wanneer je dat dan hebt, is het einde zoek. Ik kan mij niet herinneren dat ik zo fanatiek door de muzikale archieven heb zitten struinen: ‘Deze wil ik ff horen, en die ook, en die, ah bijna vergeten’ en ga zo maar door. Het leverde lange, lange luistersessies op. Waarmee een heel prettig element van Diana Phi wordt aangeboord: die is bepaald niet vermoeiend om naar te luisteren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.