HVT Xtra: HDPHNS

Open en Magnetostatisch: Audeze LCD MX4

Kampioen in Premier League

Door Edouard Hendrix, HVT 06, Headphone Special, juni 2019

Een hoofdtelefoon is een strikt persoonlijke aangelegenheid. Hij biedt je de mogelijkheid om je terug te trekken in je muzikale cocon. Daarom is het belangrijk dat je de hoofdtelefoon kiest die het best bij je past. De Audeze LCD MX4 houdt zich warm aanbevolen.


Het verhaal van het in 2008 opgerichte merk kwam in een stroomversnelling na een ontmoeting tussen de oprichters Sankar Thiagasamudram en Alexander Rosson met Pete Uka. Ingenieur Pete Uka ontwikkelde ‘flex circuits’ voor de NASA. Flex circuits zijn elektronische circuits die op flexibele materialen gemonteerd worden zoals transparant geleidend polyester. Thiagasamudram en Rosson hadden al snel in de gaten dat flex circuits perfect geschikt konden zijn voor hun hoofdtelefoons. Toen Dragoslav Colich, een man met meer dan 30 jaar ervaring met het ontwerpen van vlakke drivers zich bij het team voegde, was het hek van de dam. Audeze ontwikkelde de ‘planar technology’. De rest is hedendaagse geschiedenis.

Audeze LCD MX4

De Audeze LCD MX4 die we dank zij Alpha High End aangereikt kregen, maakt deel uit van de vlaggenschipserie. Hij is gebaseerd op de Audeze LCD-4, het topmodel van Audeze dat ontwikkeld werd voor professioneel gebruik. De LCD MX4 is lichter dan zijn grote broer die wat zwaar bevonden werd voor urenlang gebruik. De MX4 is een open over-ear hoofdtelefoon met grote oorkussens die de oren volledig omsluiten en omgevingsgeluiden buitensluiten. Zijn ronde magnesium behuizing is met lichtmetalen beugels bevestigd aan een hoofdband van carbon en geperforeerd leder. Dank zij deze lichtgewicht materialen en de grote oorkussens, biedt de MX4 een bijzonder draagcomfort.

Interne keuken

De MX4 maakt gebruik van een krachtig neodymium magneet en een vederlicht magnetisch diafragma met een spreekspoelcircuit dat verspreid wordt over de volledige oppervlakte van het diafragma. Het spreekspoelcircuit van het diafragma, in combinatie met het magnetisch veld, produceert een elektromagnetische kracht waardoor het diafragma vibreert als er een elektrische impuls doorheen gestuurd wordt. Die vibratie noemen we muziek. De snelheid waarmee dat diafragma vibreert is vele malen hoger dan de snelheid waarmee gelijk welke traditionele driver beweegt. Het resultaat is er naar.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.