HVT Xtra: HDPHNS

RHA CL2 met de Activo CT10

In-eartjes met én zonder draad op een Astell & Kern in vermomming

Door Ernst Neve, HVT 06, Headphone Special, juni 2019

Eerlijk is eerlijk, ik heb een zwak voor het merk RHA. Ze maken betaalbare in-ears die voor het geld echt fantastisch klinken, zowel met als zonder draad. Hun topmodel CL2 had al langere tijd mijn aandacht getrokken. Het is de opvolger van de CL1, een van mijn allereerste favoriete in-ears, en de CL2 is de eerste ter wereld die een planar in-ear ontwerp in een gesloten behuizing heeft weten te frutselen. Pluspunt in de propositie is de te ontkoppelen kabel en de meegeleverde Bluetooth nekband, waardoor deze in-ears ook draadloos met een smartphone te gebruiken zijn. Dat is nog eens in stijl je gesprek aannemen.


Magneto planar betekent in het geval van de CL2’s een 10mm transducer met een magnetisch array, een planar spoel en een diafragma van 16µm dikte, die ze in een gesloten en bijzonder compacte behuizing hebben gemonteerd. Naar RHA’s eigen zeggen is de nu zo populaire planar magnetic technologie een van de meest gewilde methodes om geluid te reproduceren. Helaas moeilijk te maken en nog moeilijker te miniaturiseren. Een huzarenstuk van de engineers van RHA en nog wel in-huis ontworpen ook.

Inspelen die hap!

Toen ik ze vers binnenkreeg en gelijk in de oren stak, viel een aantal zaken gelijk op. De trillingsarme, ceramische behuizing glimt als een malle, ze zijn net klein, rond en licht genoeg om goed en comfortabel in het oor te passen en… ze lieten me wat teleurgesteld achter. Over het algemeen is magneto planar namelijk precies mijn smaak qua zijdezacht hoog en als dat dan wat snerpend klinkt weet je wat je te doen staat. Inspelen die hap! In dit geval een must om optimaal te presteren.

Bijzonder compleet

Des te meer tijd voor het uitpakken dat overigens een feest op zich is. RHA presenteert zijn topmodel in een soortement drieklapper waar je links RHA’s kenmerkende verzameling van oortips ziet, alle 18 in een metalen houder. Vlak daarboven twee kabels voor de vaste verbinding eenn met een 3,5mm en een met een 2,5mm plug. De laatste is voor een gebalanceerde aansluiting. In het rechtergedeelte vind je een opbergmapje, een stoffen etui en een USB kabel. De laatste is om de draadloze Bluetooth nekband, die in het midden in de klapper om de CL2’s prijkt, op te laden. Het systeem belooft 12 uur speeltijd. Het bevestigingssysteem, waarmee de losse kabels aan de CL2’s worden bevestigd, is solide genoeg om de angst ze te verliezen snel te laten verdwijnen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.