HVT Xtra: HDPHNS

Sennheiser IE 900

Precisie freeswerk

Door Sander van der Heide, HVT 11, november 2021

Hoewel de IE 900 het vervolg is op de Sennheiser IE 800, lijken deze in-ears totaal niet op elkaar. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen heeft Sennheiser letterlijk het mes in het ontwerp gezet.


Een paar dingen zijn als principe nog wel hetzelfde. Zo wordt er nog steeds gebruik gemaakt van slechts één driver, in dit geval een 7mm driver, opgebouwd uit verschillende polymeren. Als je één driver gebruikt om het volledig frequentiebereik, in dit geval 5Hz tot 48kHz, weer te geven, loop je uiteindelijk nog wel tegen uitdagingen aan de respons gelijkmatig te maken. In de IE 800 werden hiertoe al twee resonantiekamers in de kast gemaakt, bij de IE 900 zijn dat er drie. Tezamen pakken ze verschillende frequenties aan in het gebied tussen 6,5kHz en 10kHz.

Kunstwerkje

Leuk idee zo’n resonantiekamer, maar hoe krijg je 3 stuks in zo’n kleine kast? Door gebruik te maken van precisie freeswerk. De kast van de IE 900 wordt dan ook uit 1 stuk aluminium gefabriceerd. Als je er lang naar kijkt, is het een waarlijk kunststukje. Aan de buitenkant lopen er verschillende kleine banen parallel in perfectie naast elkaar en zelfs bij het logo zie je nóg kleinere reliëfpatronen. Aan de binnenkant zijn dus drie verschillende gangetjes in de achterkant gefreesd, waarin de resonantie van de hogere frequenties worden gedempt. Als je er met een vergrootglas naar kijkt, kun je niet anders concluderen dan dat dit prachtig vakmanschap is.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS