HVT Xtra: HDPHNS

Sony h.ear on 2 Wireless NC en Sony NW-A45HN

En sonyt, dan toch…

Door Ernst Neve, HVT 06, Headphone Special, juni 2019

Ik heb Sony al in de inleiding de loftrompet toegetetterd; met de combinatie die nu voor me ligt moet ik alleen maar dieper buigen. Want door deze twee gizmo’s samen te voegen laat het bedrijf enerzijds zien mee te kunnen komen in de strijd tussen de noise cancelaars en anderzijds in de battle for the higher resolutions. Ik vind het maar knap, en je moet maar durven. Want laten we eerlijk zijn, het gemiddelde Sony publiek heeft geen idee wat LDAC of MQA is. En dat boeit ook eigenlijk helemaal niet. Dat ziet Sony dus haarscherp in.


Op mijn bureau ligt namelijk een setje muziekmakers dat niet alleen qua kleur bij elkaar past, maar ook qua formaat en gewicht. Ik bedoel, de NW-A45HN Walkman is zelfs voor een walkman aan de kleine en platte kant, en voor de draadloze WH-H900N h.ear on 2 hoofdtelefoon geldt eigenlijk hetzelfde. Ook de prijzen zijn navenant klein, hoewel de Sony koper daar misschien anders over denkt. En dat bedoel ik geenszins lullig of zo, maar wij van de high end praten soms over het uitgeven van duizenden euro’s aan audio-snuisterijen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het niet!

De geboorte van een h.ear on 2

Laten we die hoofdtelefoon maar eens uitpakken dan. Op het vlak van consumentenbehandeling is Sony heer en meester, al was het maar door de jarenlange ervaring en bizarre aantallen die het heeft verscheept. Dus die hoofdtelefoon van 300 euro zit net goed verpakt. Geen bombast of overbodige luxe. Een zakelijke doos met daarop alle noodzakelijke info en een zwarte binnendoos die na het openklappen de noise canceling hoofdtelefoon in een embryonale houding aan je presenteert. Je moet het voorgevormde plastic dat dienst deed als pseudo placenta weghalen om bij de accessoires te komen zijnde een bewaarplacenta, een laadkabel en wat boekjes.

Aan de laadpaal

Bij het openklappen van de h.ear on 2 valt het compacte formaat en het lichte gewicht direct op. Je zou denken dat het hier om een on-ear gaat. Onderaan de linkerschelp zijn wat knoppen en aansluitingen zichtbaar. Een laadpoort, een 3,5mm jack aansluiting, een aan/uit/pairing knop en een NC knop. Uit onderzoek blijkt dat de rechterschelp aanraakgevoelig is. Hiermee kun je play/pauze en het volume bedienen. Terwijl hij aan de laadpaal gaat, kan ik me richten op de wat bij Sony traditioneel walkman heet en wij tegenwoordig een DAP noemen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.