HVT Xtra: HDPHNS

Sony WF-1000XM4

De meest duurzame oortjes van het jaar

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

Het kwam al even voorbij, Sony heeft inmiddels een naam hoog te houden als het om True Wireless ANC headphones gaat. Na het initiële succes van de WH-1000 serie van over-ears was het hek van de dam en moesten de zandzakken voor de deur. Het succes kwam redelijk onverwacht en heeft Sony een enorm marktaandeel in het segment bezorgd. De draadloze varianten hebben hier keurig op ingehaakt.


Inmiddels is Sony toe aan de vierde iteratie van hun True Wireless in-ears en dat is te merken ook. In de goede zin dan. Alleen al als je naar het uiterlijk kijkt, zal opvallen dat deze versie de mooiste tot nu toe is. Hoewel de oortjes niet tot de allerkleinste op de markt behoren, is de laaddoos best compact. Verkrijgbaar in het zwart/grijs en zilver/beige kan mij de laatste kleur het meest bekoren, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk. Wat echt indruk op mij maakte was toch de verpakking. Die ziet eruit alsof er nul CO2 voetafdruk is gemaakt en alles volledig door de natuur kan worden geabsorbeerd wanneer je deze weggooit. Maar ja, waar laat je dan de bijgeleverde oortips en minieme USB-C snoertje? OK, die laatste heb je niet nodig als je over een QI-lader beschikt, maar dan nog.

Hoge aaifactor

Mij spreekt de vorm van de laaddoos ook aan. Het is een samenspel van strakke en ronde vormen en het geheel voelt ook fijn aan. De aaifactor is behoorlijk hoog, hetgeen bij personal audio voor mij toch een belangrijk ding is. Bij het openklappen zal na een eerste pairing de Bluetooth-verbinding steeds volautomatisch tot stand worden gebracht. Een gekleurd LEDje verraadt de batterijstatus. De oortjes zelf zijn niet heel klein, en ook niet heel groot. Precies goed, zou mijn oma zaliger gezegd hebben, maar dan doelde zij op de tompoes van bakkerij Limmen in Amsterdam, inmiddels ook zaliger. In de zin van weg.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS